Hiina võimud pidasid kinni pühasid tähistanud kristlased

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kristlased.
Hiina kristlased. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvabariigi võimud pidasid pealinnas Pekingis kinni vähemalt 20 protestanti, kes olid kogunenud ülestõusmispühade teenistusele.

Registreerimata Shouwangi kiriku liikmed püüdsid korraldada jumalateenistust, kui nad kinni peeti ja jaokskonda viidi. Viimastel nädalatel on võimud kinni pidanud kümneid sama kiriku liikmeid, teatas BBC.

Hiina põhiseadus tagab küll usuliste veendumuste vabaduse, kuid sellele vaatamata kontrollib kommunistlik partei inimeste usutegevust. Ametivõimud piiravad  registreerimata usukogukondade tegevust ning kontrollivad usurühmade kasvu ja tegevusulatust.

Seejuures tohivad kristlased käia vaid riigi kontrollitud kirikutes ning võimud on oluliselt tugevdanud kontrolli registreerimata protestantlike kodukirikute üle. Samuti on võimud sekkunud piiskoppide nimetamise protsessi.

Inimõiguslaste sõnul on usuline tagakiusamine Hiinas üldine probleem, mis puudutab paljusid kirikuid ja usukogukondi. Nende sõnul kiusatakse kristlaste kõrval taga ka Tiibeti budiste ja moslemeid.

Suurem osa Hiina usklikest jaguneb nelja religiooni - budismi, taoismi, islami ja kristluse - vahel. Pooldajate arvu poolest on esikohal budism. Kristlasi arvatakse Hiinas elavat hinnanguliselt 70 miljonit, neist suurem osa on protestandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles