ÜRO: Birmas toimub etniline puhastus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja põgenik Birma-Bangladeshi piiril.
Rohingja põgenik Birma-Bangladeshi piiril. Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/Scanpix

ÜRO teatas täna, et Birmas leviv islamiusuliste rohingjade vastane vägivallalaine on kui õpikunäide etnilisest puhastusest.

ÜRO inimõigusjuht Zeid Ra'ad Al Hussein ütles, et Rakhine osariigis toimuv brutaalne julgeolekuoperatsioon on selgelt ebaproportsionaalne reaktsioon eelmisel kuul mässuliste toime pandud rünnakute suhtes.

Tema sõnul on naaberriiki Bangladeshi põgenenud rohkem kui 270 000 inimest, levivad kuuldused külade põletamistest ja kohtuvälistest tapmistest.

«Kutsun valitsust üles lõpetama oma julma sõjalist operatsiooni ning tõsist ja laialdast diskrimineerimist rohingjade suhtes,» ütles Al Hussein.

Hoolimata rohkem kui miljonipealisest rahvaarvust on budistlik Birma suhtunud rohingjadesse kui Bangladeshist pärit võõrkehasse. 1982. aastal vastuvõetud seaduse järgi ei ole neil kodakondsust, mis muudab rohingjad maailma üheks suurimaks riigita rahvaks.

Bangladeshi valitsus on pakkunud põgenikele laagrite ja ajutiste elupaikade jaoks maad. Täna mõistis dalai-laama Birma kampaania hukka – lausudes, et Buddha oleks kahtlemata neid vaeseid moslemeid aidanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles