Pildid ja video: Kataloonia nõuab referendumi eel suurejoonelise marsiga iseseisvust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna on Hispaanias Kataloonias tänavatele oodata sadu tuhandeid kohalikke elanikke, kes kõik nõuavad Hispaanialt iseseisvust. Protestiga soovitakse Madridile näidata kolm nädalat enne iseseisvusreferendumit üksmeelt. Madrid on referendumi keelanud. 

Barcelonas aset leidvale meeleavaldusele on end kirja pannud üle 400 000 inimese ja langeb piirkonna «Diada»- nimelisele pühale, millega mälestatakse 1714. aastal Hispaaniale kaotatud vabadusi.

Meeleavalduse organiseerijad rentisid osalejate Barcelonasse transportimiseks umbes 1800 bussi. Protestimarsi algus on kavandatud algama kohaliku aja järgi kell 17.14 – kellaajaga viidatakse 1714. aastale, mil piirkond kaotas oma iseseisvuse.

Meeleavaldajad peaksid marsi käigus moodustama hiiglasuure X-i, mis sümboliseerib märki, millega valitakse referendumil iseseisvus. Referendum leiab aset 1. oktoobril.

Kui separatistide pooldajad võidavad, on Kataloonia valitsus vandunud 48 tunni jooksul iseseisvuse välja kuulutada. Hispaania valitsus aga lubas hääletust takistada. Peaminister Mariano Rajoy konservatiivse valitsuse teatel on referendum vastuolus põhiseadusega.

«Mingit referendumit ei saa toimuma,» ütles Rajoy laupäeval.

Asi on läinud nii kaugele, et Hispaania politsei korraldas reide Kataloonia trükikodadesse, mida kahtlustati referendumi tarvis hääletussedelite trükkimises. Hispaania riigiprokurör algatas lisaks Kataloonia kõrgete ametnike vastu kriminaalmenetluse.

Kataloonias juulis läbi viidud küsitluse kohaselt toetab piirkonnas iseseisvust 41,1 protsenti elanikest ja 49,9 neist soovib jääda osaks Hispaaniast. Umbes 70 protsenti Kataloonia elanikest tahab referendumit, et küsimus lõplikult lahendada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles