ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb Birma vägivallaga seoses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi suunduvad põgenikud.
Bangladeshi suunduvad põgenikud. Foto: Suman Paul/SIPA/Suman Paul/SIPA

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb seoses Birma vägivallaga, teatasid esmaspäeval diplomaadid.

Erakorralist istungid taotlesid Suurbritannia ja Rootsi.

ÜRO teatas varem päeval, et Birmas asuvast Rakhine osariigist on alates 25. augustist vägivalla eest Bangladeshi põgenenud 313 000 rohingja moslemit.

"Alates 25. augustist on Bangladeshi saabunud umbes 313 000 rohingjat," ütles ÜRO pagulasameti esindaja Joseph Tripura.

ÜRO inimõigusjuht mõistis esmaspäeval hukka Birma "süstemaatilised rünnakud" rohnigja vähemuse vastu ning hoiatas, et riigis näib toimuvat etniline puhastus.

"Kuna Birma on keeldunud inimõigusuurijaid riiki lubamast, ei saa olukorda täielikult hinnata, kuid see tundub olevat õpikunäide etnilisest puhastusest," ütles Zeid Ra'ad Al Hussein ÜRO inimõigusnõukogus.

Valge Maja väljendas esmaspäeval sügavat muret seoses rohingjade olukorraga Birmas ja mõistis hukka vägivalla hoogustumise mõlemal poolel.

"USA on sügavalt mures Birmas jätkuva kriisiga seoses," ütles pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders, kes mõistis hukka etnilise vägivalla, aga ka rünnakud sõjaväe tugipunktide vastu.

Dalai-laama kutsus esmaspäeval Birma liidrit Aung San Suu Kyid leidma rohingja vähemuse kriisile rahumeelset lahendust ning väljendas muret vägivalla pärast, mis on sundinud riigist lahkuma umbes 300 000 moslemit.

"Kutsun teid ja kõiki teisi Birma juhte ulatama käe kõigile ühiskonna osadele, et taastada sõbralikud suhted, rahu ja lepituse vaim,"  märkis dalai-laama Suu Kyile saadetud kirjas.

Birma elanikkond on valdavalt budistlik.

Riigi de facto liider Suu Kyi on kinnitanud, et Birma valitsus püüab moslemitest vähemusrahvuse rohingjade elu parandada. Suu Kyi ütles nädalavahetusel, et "suur väärinfo jäämägi" on moonutanud tegelikku pilti rohingja moslemivähemusega seotud kriisist. Suu Kyi süüdistas võltsuudiseid rohkete probleemide tekitamises erinevate kogukondade vahel ja terroristide huvide edendamises.

Piirkonna rängim vägivallalaine sai alguse rohingja mässajate rünnakust politsei ja poolsõjaväeliste üksuste valvepostidele, et kaitsta oma rahvuskaaslasi julgeolekujõudude tagakiusamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles