Rootsis on metsa hind kerkimas rekordtasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets
Mets Foto: Hussein El-Alawi/TT/Sydsvenskan

Rootsi kasvava metsa hind on liikumas rekordkõrgele tasemele, sest ajaloo madalaimate intressitasemete tõttu otsivad investorid alternatiivseid investeerimisvõimalusi ning metsaomanikud kasutavad madalaid laenuintresse oma metsavarude suurendamiseks.

Selle aasta esimesel poolel oli kasvava metsa hind kerkinud 419 Rootsi kroonini (42 eurot) kuupmeeter võrrelduna 398 krooniga eelmisel aastal. Hinnad on nüüd võrdsed 2010. aasta rekordkõrge tasemega ning hinnatõus ilmselt jätkub, usub konsultatsioonifirma LRF Konsult.

«Kõik soovivad rohkem metsamaad – nii eraisikud kui ka ettevõtted,» ütles Bloombergile LRF Konsulti kinnisvaraturu juht Markus Helin. «Huvi metsa osta tuleb kõikidest suundadest ja ma usun, et see trend jätkub,» lisab ta.

Metsa hinnatõus käib koos Rootsi majandusega, mida toidavad ajaloo madalaimad intressitasemed ning pretsedenditu stimuleerimine keskpanga poolt. Rootsi keskpank (Riksbank) on alandanud intressimäärasid alla nulli ning on võlakirjaostude kaudu pumbanud majandusse peaaegu 300 miljardit krooni (30 miljardit eurot).

Nagu öeldud, on hinnatõusu taga ülimadalad intressimäärad. Metsaomanikud on üldiselt madala võlakoormusega ning kasutavad võimalust osta rohkem metsa.

Rootsi suurimad metsaomanikud on metsatööstuskontsern Sveaskog  AB, kes toodab saematerjali, tselluloosi ja biokütust ning Svenska Cellulosa, mis toodab peamiselt tselluloosi ja paberit. Lisaks on riigis umbes 330 000 füüsilisest isikust metsaomanikke.

«Ehkki me näeme huvilisi investorite hulgas ka välismaal, on peamiselt Rootsi investorid need, kes soovivad oma metsaareaali suurendada,» toonitas Helin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles