New Yorgi 9/11 laste hambad sisaldavad ebatavalisi toksiine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide Vabadussammas New Yorgis, taustal tossavad kaksiktornide varemed.
Ühendriikide Vabadussammas New Yorgis, taustal tossavad kaksiktornide varemed. Foto: Ray Stubblebine/Reuters/Scanpix

2001. aasta 11. septembril oli Lucie Lagodich vaid 11 kuud vana, kuid oskas juba istuda, vahendab Newsweek. 

Lagodichi ja teistegi sündmuse, mis tuntud kui 9/11, aegsete laste piimahambad äratavad New Yorgi Mount Sinai haigla teadlastes suurt huvi. Nad uurivad, kuidas Maailma Kaubanduskeskuse (WTO) tornide purunemisest õhku paiskunud saastajad mõjutavad sündmuskoha lähedal üles kasvanud laste tervist.

Paljud neist on nüüd teismelised või noored täiskasvanud.

Esmased tulemused näitavad, et ligikaudu pooled testitud piimahammastest sisaldasid tina ja pliid - närvimürke, mis levisid langenud tornidest tekkinud tolmupilvega.

Närvimürgid mõjutavad kogu inimese närvisüsteemi – nii ajus kui seljas. Need reguleerivad kõike, alates ärevustundest kehakaaluni välja. «Muidugi teame, et tolmu ja taoliste osakeste sissehingamine võib põhjustada vähki, hingamisteede – ja südameprobleeme,» ütles uurimust juhtiv doktor Roberto Lucchini.

«Samas võib ta põhjustada ka süsteemseid reaktsioone kogu kehas, mis reguleerivad näiteks hormoone, käitumist ja aju,» lisas ta.

Mount Sinai arstide hinnangul võib 9/11 tolmust mõjutatud olla kuni 400 000 inimest. Nende hulka kuuluvad need, kes elasid ja töötasid kuni kahe kilomeetri kaugusel sündmuspaigast.

Keskkonnameditsiini professor Manish Arora sõnul avastati osadest testitud hammastest väga ebatavalisi keemilisi ühendeid. «Oleme tina avastanud täiskasvanute hammastest, kelle vanud jääb 50-60 aasta vahele, kuid mitte kunagi laste hammastest,» sõnas ta.

Uuringus kasutatud hambad annetasid arstidele vanemad, kelle lapsed sündisid 9/11 aegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles