Iraani AA-l on kiired ajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid alkoholi tarbimas.
Moslemid alkoholi tarbimas. Foto: AYMAN OGHANNA/NYT/Scanpix

Alkoholiravi Mehdi jaoks kujutas endast enamasti regulaarseid otsi vanglas ja piitsahoope, millest jäid seljale armid. 36- aastasel mehel on seetõttu nüüd enneaegselt hallid juuksed, kuid Anonüümsete Alkohoolikute (AA) abiga vannub ta, et on vähemalt joomishaigusest vabanenud, vahendab New York Times. 

Iraanis on alkohol ebaseaduslik olnud 1979. aastast saadik ja vagad moslemid peavad seda tabuks. Viimastel aastatel on aga Iraan asunud tunnistama, et neilgi – nagu paljudel teistel riikidel on alkoholiprobleem.

2015. astus riik suure sammu ja andis käsu sõltuvuskliinikutel alkohoolikute eest hoolt kanda. Sestsaadik on mitmed riiklikud ja eraettevõtted avanud osakondi, mis keskenduvad alkoholisõltlaste ravile. Lisaks anti tegevusluba AA-le.

Keeluseaduse kergendamine on julgustanud sõltlasi nagu Mehdi varjust väljuma ja oma abi otsima. «Olen pudelist prii juba 12 päeva,» ütles arvutispets Mehdi Lääne-Teherani korteris oma uute sõprade ringis. Halva kuvandi tõttu, mis alkoholitarbijatel kõigest hoolimata küljes on, palus ta anonüümsust.

Iraani valitsus algatas isegi kampaania, mis hoiatab inimesi purjus peaga autojuhtimise eest – midagi taolist poleks minevikus osatud ettegi kujutada.

2013. aastal Iraani presidendiks saanud Hassan Rouhani on üritanud riigi tihti karmi ideoloogiat realistlikumaks muuta. Iraani statistikaameti hinnangul kasutab alkoholi vähemalt 10 protsenti moslemiriigi elanikkonnast.

Linnades elava keskklassi jaoks on see saanud isegi tavapäraseks, nagu läänes.

Meelemürki pole samuti raske kätte saada, see toimetatakse soovijale koju, tellimuse esitamiseks on tavaliselt vaja teha vaid üks kõne. Kaubitsejad saavad enda tooted ulatusliku haardega illegaalsete turustajate käest, kes impordivad oma kauba Iraagist.

«Tänapäeval on alkohol nii kergesti kättesaadav, et igaühe karistamine ei tööta ,» ütles 36-aastane endine alkohoolik Reza Konjedi kes juhib nüüd mitut AA gruppi Tehranis.

Lisaks on Iraanis suur probleem puskariäri, sest sajad inimesed surevad igal aastal madala kvaliteediga alkoholi tarbimise järel mürgitusse.

Kui juulis Sirjani linnas kolm inimest surma sai ja mitmed inimesed mürgitusega haiglasse toimetati, läks sealne endine politseijuht isegi nii kaugele, et avaldas palvekirja, kus kutsus riiki üles alkoholi ümbritsevat tabu lõpetama.

Mehdi sõnul jõi ta, et unustada. «Rahaprobleemid. Majandus pole siin hea. Iga kord kui survet tundsin, otsisin pudelit.»

Konjedi sõnul on nende puhul ainus puudus ametlik luba, mis on olemas isegi uimastisõltuvusega võitlevatel gruppidel. Seda seetõttu, et Koraanis mainitakse pahelist veini, kuid ei tehta juttu narkootikumidest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles