Irma autos üle elanud 70-aastane: lähed, millal lähed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Irma purustustööd USAs Floridas.
Orkaan Irma purustustööd USAs Floridas. Foto: GASTON DE CARDENAS/AFP/Scanpix

Paratamatult tekib küsimus, kas 70-aastane Ühendriikide Florida osariigi Key Largo elanik Ronald Sandelé hoolib tõesti kajaka elust rohkem kui enda omast. 

Florida Keysi saartest käis mõne päeva eest üle laastav orkaan Irma. «Tore linnuke, tore linnule,» meelitas särgita, sortse kandev Sandelé sõiduteel lamavat kajakat ja kõndis kõhklemata tema juurde.

Ta asetas autolt löögi saanud linnu ettevaatlikult murule ja istus tagasi oma kastiautosse. Ta näis kajaka pärast rohkem muret tundvat kui Keysi tabanud tormi pärast, mis jättis piirkonna vee, elektri ja kütuseta.

Irma autos üle elanud 70-aastane Ronald Sandelé. Foto:
Irma autos üle elanud 70-aastane Ronald Sandelé. Foto: Foto: Kuvatõmmis portaalist

Sandelé polnud autosse sundinud mitte torm, vaid majaomanik, kes ta kodust kolme nädala eest välja oli visanud. Maja oli ta rentinud 31-aastat. Oma uues elukohas- autos oli ta ka kogu selle aja, mil Irma Keysist üle pühkis.

Ta kirjeldas, kuidas auto Irma ajal vägevalt rappus. Ühel hetkel oli torm auto tagaosa õhkugi tõstnud. 

«Ei, ma ei kartnud. Usun, et sa lähed, millal lähed. Mis mõtet on seda karta. See halvab su,» ütles Sandelé. «Tegelikult oli see tore. Irma mängis mu autoga nagu leluga. Ma ei teadnudki, et orkaan midagi sellist võiks teha.»

Irma kahjustas ametnike hinnangul 90 protsenti Florida Keysis elamutest ja hävitas neist veerandi.

Irma kahjustused. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix
Irma kahjustused. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

120 kilomeetrit tunnis puhunud tormituuled rebisid majadelt katuseid ja seinu. Täna liiguvad pääste-ja otsingumeeskonnad läbi orkaanist enim kahjustusi saanud piirkondadest, kaasas vesi ja toit.

Homme on Floridasse oodata USA presidenti Donald Trumpi ja esileedit Melania Trumpi.

Kodudesse naaseb tänase päeva jooksul umbes 90 000 Keysi Miami Beachi piirkonna elanikku, neid on hoiatatud, et bensujaamad jäävad suletuks ja mobiilside on katkendlik.

Irmat seostatakse tänaseks USA vähemalt 18 surmaga, 12 neist leidis aset Floridas. 

Irma purustused. Foto: TNS/Sipa USA/Scanpix
Irma purustused. Foto: TNS/Sipa USA/Scanpix Foto: TNS/Sun Sentinel/TNS/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles