Süüria kõrbes lõksus olnud IS-i konvoi jõudis Deir Ezzorisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejate ja nende perede konvoi hakkab liikuma Süüria-Liibanoni piirilt.
Islamiriigi võitlejate ja nende perede konvoi hakkab liikuma Süüria-Liibanoni piirilt. Foto: Reuters/ScanPix

Süüria kõrbes lõksus olnud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) konvoi jõudis lõpuks džihadistide valduses olevale alale, kui USA-juhitav koalitsioon lõpetas konvoi jälitamise, teatas kolmapäeval vabaühendus.

Koalitsiooni droonid tiirlesid 11 sõidukist koosneva konvoi ümber päevi ja võtsid aeg-ajalt sihikule IS-i võitlejaid, kes oma sõidukeist liiga kaugele eksisid.

"Kuid 200 džihadistist ja 200 tsiviilisikust koosnev konvoi saabus lõpuks Süüria idaosas asuvasse Deir Ezzorisse, kui koalitsioon otsustas konvoi jälitamise lõpetada," teatas Londonis baseeruv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Allikas kohapeal ütles AFP-le, et "operatsioon on lõppenud ja Daeshi konvoi Deir Ezzori provintsi jõudnud".

USA-juhitav koalitsioon viis reedel konvoi kohal tiirelnud lennumasinad eemale, et Deir Ezzoris peale tungivad režiimi- ja Vene väed saaksid turvaliselt mööduda.

Koalitsiooni avalduse kohaselt tehti seda Vene ametiisikute palvel.

IS-i sõidukid lahkusid Liibanoni-Süüria piirialalt 28. augustil vastavalt evakuatsioonileppele IS-i ja Bashar al-Assadi valitsust toetava Liibanoni mõjuvõimsa šiialiikumise Hizbollah' vahel.

Kuid USA-juhitav koalitsioon pommitas Deir Ezzorisse viivat teed, et takistada konvoil jõudmast IS-i käes olevasse Abulkamali linna Iraagi piiril.

USA on korduvalt rõhutanud, et ei ole Hizbollah' sõlmitud kokkuleppe osapool ning bussides olijate saatus ei ole koalitsiooni asi.

Evakuatsioonikokkulepe vihastas ka iraaklasi, kes süüdistasid Süüria võime ja Hizbollah'd džihadistide Iraagi piiri äärde toomises, selle asemel et nad tappa.

Asi sai alguse Liibanoni vägede 18. augustil IS-ile korraldatud rünnakust, mis võeti ette samaaegselt Hizbollah' ja Süüria vägede pealetungiga Süüria poolel. Nädalaga piirialale lõksu surutud džihadistid nõustusid relvarahuga.

Liibanon otsustas IS-i jätta siiski täielikult purustamata ning selle asemel võitlejad koos tsiviilelanikega piirkonnast evakueerida, tuues põhjenduseks, et vaid sel juhul saadakse teavet 2014. aastal äärmuslaste kätte pantvangi langenud üheksa liibanoni sõduri saatusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles