Iseseisvuslased kavatsevad ELi jääda (2)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End välisministriks tituleeriv Raül Romeva on korduvalt väitnud, et Kataloonia jääks pärast Hispaaniast lahkumist automaatselt ELi edasi.
End välisministriks tituleeriv Raül Romeva on korduvalt väitnud, et Kataloonia jääks pärast Hispaaniast lahkumist automaatselt ELi edasi. Foto: JOSEP LAGO / AFP / Scanpix

Iseseisvuspürgimusi välismaailmale tutvustava organisatsiooni Diplocat juht Albert Royo usub, et Kataloonial õnnestub saada riigina teiste tunnustus.

«See ei pruugi alguses lihtne olla, aga on ka teisi näiteid teistes Euroopa osades, kus uutel riikidel kulus aega, et saada rahvusvaheliselt kogukonnalt tunnustus,» märkis Royo ning tõi näiteks Sloveenia, kel kulus kaks aastat enne, kui laiema tunnustamiseni jõudis.

Royo arvas, et lõpuks võtab rahvusvaheline kogukond pragmaatilise lähenemise. «Meil on olulisi trumpe: Kataloonia on riigi kõige industrialiseeritum osa, piirkond, kus tegutseb üle 5000 Euroopa ettevõtte, need ettevõtted ei taha olla hädas. Nad paluvad oma valitsustelt, et nood üritaksid tee kriisist välja rääkida,» rääkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles