Islandi peaminister soovib uusi parlamendivalimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Bjarni Benediktsson reedesel pressikonverentsil.
Peaminister Bjarni Benediktsson reedesel pressikonverentsil. Foto: GEIRIX/Reuters

Islandi peaminister Bjarni Benediktsson teatas reedel soovist korraldada erakorralised parlamendivalimised pärast seda, kui üks koalitsioonierakondadest lahkus justiitsskandaali tõttu valitsusest.

Benediktssoni sõnul eelistab ta, et valimised toimuksid novembris. Umbes aasta eest toimusid samuti erakorralised valimised, mille vallandas Panama paberite skandaal.

Erakond Kirgas Tulevik lahkus paremtsentristlikust valitsuskoalitsioonist vähem kui aasta pärast valimisi, jättes valitsuse ilma niigi napist parlamendienamusest.

Kirgas Tulevik süüdistab peaminister Bjarni Benediktssoni, et too jättis valitsusele teavitama oma isast, kes olevat toetanud pedofiilias süüdimõistetu armuandmispalvet.

Nüüd võivad Islandit oodata ees teised ennetähtaegsed valimised aasta jooksul. Eelmisele valitsusele said saatuslikuks nn Panama paberite skandaal, millega osutus seotuks mitu ministrit.

Möödunud aasta oktoobris peetud valimiste tulemusena moodustasid Benediktssoni konservatiivne Iseseisvuspartei, paremtsentristlik Reformipartei ja tsentristlik Kirgas Tulevik koalitsioonivalitsuse, millel oli parlamendis ühekohaline enamus.

Kirgas Tulevik teatas Facebookis, et selle täitevkomitee otsustas lõpetada koostöö Benediktssoni valitsusega. "Lõpetamise põhjuseks on tõeline usalduse kuritarvitamine valitsuses."

Reformipartei esimees Benedikt Jóhannesson tegi ettepaneku korraldada ennetähtaegsed valimised.

Islandi meedia on edasiseks välja pakkunud mitu stsenaariumi: vähemusvalitsus, mis teeb koostööd mõne teise parteiga; president Guðni Jóhannesson teeb mõnele teisele erakonnale ülesandeks valitsus moodustada; tulevad ennetähtaegsed valimised.

Benediktssoni isa, Islandi üks rikkamaid ettevõtjaid Benedikt Sveinsson väidetavalt allkirjastas soovituskirja Hjalti Sigurjón Haukssoni heaks, kes mõisteti 2004. aastal süüdi oma kasutütre vägistamistes 12 aasta jooksul. Väidetavalt tahtis Sveinsson soovituskirja kaudu saavutada Haukssonile armu andmise ja tema karistusregistri kustutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles