Põhja-Korea lubas tuumaprogrammi lõpule viia sanktsioonidest hoolimata (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un rõõmustamas õnnestunud raketikatsetuse üle.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un rõõmustamas õnnestunud raketikatsetuse üle. Foto: Scanpix /AP

Põhja-Korea meedia reedese teate kohaselt lubas liider Kim Jong-un riigi tuumaprogrammi lõpule viia hoolimata igasugustest sanktsioonidest.

Uudisteagentuuri KCNA informatsiooni kohaselt on relvastusprogrammi lõppeesmärgiks saavutada jõusuhetes tasakaal Ühendriikidega.

"Meie lõppeesmärgiks on saavutada jõudude tasakaal Ühendriikidega, et USA valitsejad ei julgeks enam kõneleda sõjalisest lahendusest Põhja-Korea osas," ütles Kim.

Kim kiitis ühtlasi viimast raketikatsetust ja nimetas seda suureks õnnestumiseks.

"See tõstis märkimisväärselt Põhja-Korea tuumajõudude võimekust," kinnitas Kim uudisteagentuurile KCNA.

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis reedel üksmeelselt hukka Põhja-Korea viimase raketitulistamise ja nõudis Pyongyangilt provokatsioonide viivitamatut lõpetamist, teatasid diplomaadid. Julgeolekunõukogu avalduses ei mainitud siiski Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide edasist karmistamist.

Reedel tulistatud rakett lendas kaugemale kui ükski varasem Põhja-Korea rakett. Katsetus viidi Pyongyangi teatel läbi vastuseks ÜRO Julgeolekunõukogu nädala algupoolel kehtestatud uutele sanktsioonidele.

"Ühendriikide juhtimisel vastu võetud uue ebaseadusliku ja pahatahtliku resolutsiooni vastuseks kahekordistab Põhja-Korea oma jõupingutusi riigi iseseisvuse tagamiseks," teatas välisministeerium.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis esmaspäeval üksmeelselt heaks uued Põhja-Korea vastu suunatud sanktsioonid. Hääletusel oli USA koostatud uuendatud resolutsioonikava, mille sõnastust Washington leevendas Venemaa ja Hiina toetuse saamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles