Kurdid hääletasid iseseisvusreferendumi poolt (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdid hääletustulemust tähistamas.
Kurdid hääletustulemust tähistamas. Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Iraagis asuva Kurdistani omavalitsuse rahvasaadikud otsustasid toetada regiooni iseseisvusreferendumit – seda hoolimata laialdasest vastuseisust üle maailma.

Eile esimest korda kahe aasta jooksul kokku tulnud esinduskogu hääletas 25. septembril toimuva referendumi poolt. Bagdadi keskvalitsus nimetas toimunut juba varem põhiseadusvastaseks.

Hääletuse vastu on ka Iraan, Türgi ja Ameerika Ühendriigid, kelle kartuste järgi suurendab referendum ebastabiilsust regioonis.

Washington tegi peagi pärast hääletustulemusi avalduse, milles ärgitas Kurdistani regionaalvalitsust referendumit ära jätma ning pidama Bagdadiga tõsist ja kestvat dialoogi. Ameeriklased hoiatasid ühtlasi, et hääletuskava võib segada võitlust terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu.

Toetajate seas tekitas uudis seevastu võidurõõmu. «Oleme seda oodanud rohkem kui sada aastat,» lausus Reutersile Kurdistani Demokraatliku Partei liige Omed Khoshnaw. Omavalitsuse 111st rahvasaadikust toetas plaani 65. Rohkem kui 40 saadikut ei võtnud aga kohaliku meedia teatel hääletusest osa.

Kurdid on arvukuselt neljas suurim etniline grupp Lähis-Idas, kuid oma riiki pole neil olnud kunagi. Iraagis moodustavad nad hinnanguliselt 15-20 protsenti riigi rahvaarvust.

Plaanitud referendum toimuks kolmes Kurdistani regiooni ametlikus provintsis – Dahukis, Irbilis ja Sulaimaniyas, lisaks ka mitmes teises piirkonnas nagu Kirkuk ja Sinjar. 

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles