Õpetaja ründas truudusvande lugemisest keeldunud last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AARON P. BERNSTEIN/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikides võeti uurimise alla õpetaja, kes väidetavalt läks kallale riigilipule truudusevandumise tseremooniast keeldunud lapsele. 

11-aastane Stone Chaney otsustas Ühendriikide koolides hommikusest tavapärasest tseremooniast mitte osa võtta. Esimest nädalat Michigani osariigis Farmington Hillsis asuvas keskkoolis õppiv Chaney keeldus püsti tõusmast, kui lipule tuli truudust vanduda.

«Õpetaja tuleb mu selja taha ja raputab mu toolist järsult välja,» räägib poiss. «Olin segaduses ja ei teadnud, mis toimub.» Ta selgitas oma otsuse tagamaid: ta ei vannu truudust mitte lipule, vaid Jumalale ja oma perele. Järgmisel päeval karjunud tema peale samal põhjusel veel üks õpetaja.

Stone ütleb, et tunneb end nüüd koolis ebaturvaliselt. Tema isa Brian Chaney sõnul protestis poeg lipuvande vastu korduvalt varemgi, kuid siis see probleeme ei tekitanud. Poisi kallal vägivalda tarvitanud õpetaja saadeti sundpuhkusele.

1943 aastal leidis Ühendriikide Ülemkohus, et õpilased võivad vande andmise osas ise otsuse teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles