ÜRO juht avaldas vastuseisu Iraagi kurdide iseseisvusreferendumile (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres esineb maailmaorganisatsiooni peakorteris New Yorgis maailmarahu päeval.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres esineb maailmaorganisatsiooni peakorteris New Yorgis maailmarahu päeval. Foto: Xinhua/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres avaldas vastuseisu Iraagi Kurdistani autonoomse piirkonna kavale korraldada 25. septembril iseseisvusreferendum.

ÜRO kõneisik Stephane Dujarric ütles pühapäeval, et Guterrese hinnangul kahjustaks igasugune ühepoolne otsus rahvahääletuse korraldamisest vajadust purustada äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Guterres on ka seisukohal, et referendum kahjustaks IS-ilt tagasivallutatud piirkondade ülesehitust ja rohkem kui kolme miljoni põgeniku naasmist oma kodudesse.

Dujarric ütles, et Guterres austab Iraagi "suveräänsust, territoriaalset terviklikkust ja ühtsust" ning usub, et kõik küsimused Iraagi föderaalvalitsuse ja Kurdistani regionaalvalitsuse vahel tuleks lahendada dialoogi ja kompromissi kaudu.

Ta lisas, et ÜRO peasekretär kutsub Iraagi liidreid lähenema kurdide referendumi küsimusele "kannatlikult ja vaoshoitult".

ÜRO ärgitab Iraagi kurdide liidrit Massud Barzanit loobuma referendumiplaanist ning alustama Bagdadiga rahvusvaheliselt toetatud kõnelusi, eesmärgiga jõuda kolme aasta jooksul kokkuleppeni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles