Ultraortodokssed juudid protestisid kohustusliku väeteenistuse vastu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraortodokssed juudid protesteerivad Jeruusalemmas kohtuotsuse vastu, mis võib nõuda neilt teenimist Iisraeli relvajõududes.
Ultraortodokssed juudid protesteerivad Jeruusalemmas kohtuotsuse vastu, mis võib nõuda neilt teenimist Iisraeli relvajõududes. Foto: AFP / Scanpix

Mitusada äärmusortodoksset juuti avaldas pühapäeval Jeruusalemmas protesti kohtuotsuse vastu, mis võib nõuda neilt teenimist Iisraeli relvajõududes, nagu seda teevad nende ilmalikud kaasmaalased.

Meeleavalduse korraldas Mea Shearimi rajoonis rühmitus Eda Haredit.

Iisraeli ülemkohus tühistas hiljuti seaduse, mis võimaldas sõjaväeteenistusest kõrvale jääda ultraortodokssetel meestel, kes tegelesid usuõpingutega. Kohus märkis, et selline erand õõnestab võrdsust.

Kohtu otsus suurendab võimalust, et ultraortodokssed mehed võidakse sundida väeteenistusse.

Kohus siiski lükkas otsuse jõustamise aasta võrra edasi, et võimaldada ettevalmistusi uueks korraks.

Äärmusortodokssed parteid ja nende liitlased valitsuses ilmselt koostavad seaduseelnõu, mis tühistaks omakorda kohtuotsuse ja jätaks praeguse erandi jõusse.

Äärmusortodokssed parteid mängivad tähtsat rolli peaminister Benjamin Netanyahu võimukoalitsioonis.

Iisraelis tuleb 18-aastaseks saades minna teenima relvajõududesse. Meestel kestab kohustuslik väeteenistus kaks aastat ja üheksa kuud, naistel kaks aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles