Vene sõjalennukid rikkusid Zapadi käigus Leedu õhupiiri (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe transpordilennuk Il-76
Vene sõjaväe transpordilennuk Il-76 Foto: Mikhail Voskresenskiy/Scanpix

Kaks Vene sõjaväe transpordilennukit Il-76 tungisid eelmisel nädalal Leedu õhuruumi, edastas täna Leedu välisministeerium.

Välisministeerium avaldas saadikule protesti ja nõudis, et Venemaa vastutavad ametkonnad esitaks võimalikult pea selgitused seoses selle vahejuhtumiga ja rakendaks meetmeid taoliste kordumise vältimiseks.

«Meie õigusi tuleb austada ja meie õhuruumi ei tohi loata siseneda,» ütles Leedu kaitseminister Raimonds Karoblis BNSile.

Leedu välisministeerium teatas varem esmaspäeval, et laupäeval sisenesid Kura sääre piirkonnas Leedu õhuruumi kaks Vene põhiterritooriumilt Kaliningradi oblastisse lennanud transpordilennukit Il-76 ja jäid sinna kaheks minutiks. Ülejäänud neli sama tüüpi lennukit Leedu õhuruumi ei sisenenud.

Välisministeerium kutsus välja Vene saadiku Aleksandr Udaltsovi ja andis talle üle noodi Leedu õhuruumi rikkumise kohta.

Kaitseministri sõnul võis Vene transpordilennukite lend Läänemere kohal olla seotud käimasoleva Vene-Valgevene suurõppusega Zapad ning lennuk võis vedada sõdureid või varustust.

«Vägede liikumist ja suurt intensiivsust arvestades on teatud eksimused võimalikud. Ei saa välistada, et see oli eksimus, kuid ei saa välistada ka seda, et sel viisil testiti meie valvsust,» ütles Karoblis.

Karoblise sõnul NATO hävitajad kuue Il-76 lennuki saatmiseks õhku ei tõusnud, sest Vene lennukid lendasid vastavalt eelnevalt esitatud lennuplaanile, olid lennujuhtimiskeskusega ühenduses ja olid transponderid sisse lülitanud.

Šiaulias paiknevatel USA hävitajatel polnud piisavalt aega, et piiririkkumisele reageerida.

Suurõppuse Zapad 2017 aktiivne faas peaks ametlikel andmeil kestma 14.-20. septembrini.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles