ÜRO: Sri Lanka armee tappis kümneid tuhandeid tsiviilisikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka sõjaväelased 2009. aastal pärast tamilite alistamist.
Sri Lanka sõjaväelased 2009. aastal pärast tamilite alistamist. Foto: SCANPIX

Sri Lanka sõjavägi tappis kahe aasta eest tamili mässuliste vastu korraldatud laiaulatusliku pealetungi käigus kümneid tuhandeid tsiviilisikuid, väidab ÜRO ekspertide värske raport.

Sri Lanka kodusõja lõppfaasis 2009. aasta alguses toime pandud võimalikke sõjakuritegusid uurinud raporti väitel pommitasid valitsusväed saare põhjaosas peale Tamili Tiigrite tugipunkti meelega ka haiglaid, ÜRO keskusi ja Punase Risti abilaevu. Ühtlasi süüdistab ÜRO tamili mässulisi selles, et nad kasutasid enam kui 300 000 tsiviilisikut inimkilbina ja lasid maha need, kes üritasid põgeneda. Raport soovitab sõjaroimade põhjalikuks uurimiseks alustada sõltumatut rahvusvahelist juurdlust, vahendas BBC.

Sri Lanka nimetas aruande järeldusi erapoolikuks. Colombo eitab, et valitsuse võidule eelnenud kuudel kümneid tuhandeid tsiviilisikuid tapeti.

«Sri Lanka armee ei ole süüdi ja Sri Lanka valitsus ei ole süüdi,» ütles valitsuse esindaja Lakshman Hulugalle BBC-le. «Me ei pommitanud kunagi. Me ei rünnanud kunagi süütuid tsiviilisikuid. See on vale süüdistus ja me saame seda tõestada.»

Sri Lanka oli varem palunud ÜRO-l raportit mitte avaldada.

ÜRO komisjon kogus äärmiselt vastuolulise dokumendi avaldamise eel süüdistuste kohta tõendeid 10 kuud. Sri Lankasse ekspertidel aga minna ei lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles