USA senat kiitis heaks 700 miljardi suuruse kaitse-eelarve seaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumi hoone, kus toimuvad USA senati ja esindajatekoja istungid.
Kapitooliumi hoone, kus toimuvad USA senati ja esindajatekoja istungid. Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

USA

USA senat kiitis esmaspäeval ülekaalukalt heaks kaitse-eelarve seaduse, mis näeb ette 700 miljardi dollari eraldamist sõjaväele.

Seadus, mis annab loa kulutada hiigelsumma 1. oktoobriga algaval rahandusaastal, kogus senatis 89 poolt- ja kaheksa vastuhäält. Eelarvemeede eraldab muuhulgas USA raketitõrjesüsteemide tugevdamiseks 8,5 miljardit dollarit ja ei luba sulgeda üleliigseks kuulutatud sõjaväebaase.

Seadus läheb mitmes küsimuses Valge Majaga vastuollu, kuid president Donald Trump ei ole ähvardanud sellele vetot panna. Seadus aitab tal täita lubadust ehitada uuesti üles Ühendriikide sõjaväe, mille eelmine riigipea Barack Obama oma ametiajal tema sõnul laostada lasi.

Seadus eraldab kaitseministeeriumi tuumfunktsioonidele 640 miljardit dollarit ning veel 60 miljardit sõjalistele operatsioonidele Afganistanis, Iraagis, Süürias ja mujal.

Trump taotles kongressilt 603 miljardit Pentagoni põhiülesannete täitmiseks ning 65 miljardit operatsioonideks.

Vabariiklasest senati relvateenistuste komitee esimees John McCain ja teised pistrikud on seisukohal, et relvajõudude väeliigid kaotavad suure rahasüstita konkurentide ees oma paremuse.

McCaini sõnul on kongressi suutmatus tagada sõjaväele kohane rahastus osaliselt süüdi viimastel kuudel aset leidnud kahes Ühendriikide meremeeste elusid nõudnud laevaõnnetuses, mille käigus on USA sõjalaev kokku põrganud tsiviilalusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles