Katalaani iseseisvuslased võtsid libaeestlase libauudist tõe pähe (41)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twiteeri konto, mille omanik Antonio Sánchez end pikka aega end Eesti valitsuse esindajaks tituleeris.
Twiteeri konto, mille omanik Antonio Sánchez end pikka aega end Eesti valitsuse esindajaks tituleeris. Foto: Repro

Mikroblogilehel Twitter end Eesti olümpialipu kandjaks ja valitsuse esindajaks nimetanud ekstsentrik tõestas nädalavahetusel, kuivõrd lihtsalt saab tekitada kulutulena leviva libauudise poliitiliselt plahvatusohtlikul teemal.

Möödunud reede õhtul ilmus Twitterisse hispaaniakeelne postitus, autor väitis end tsiteerivat Jüri Ratast: «Kataloonial on õigus otsustada omaenese tuleviku üle, meie saime seda teha, miks peaksime seda keelama neile?» Kõrval illustratsiooniks valitsuse saidilt näpatud pilt Eesti peaministrist hiljutisel USA visiidil.

Autoriks keegi Antonio Sánchez. Katalaanikeelse profiilikirjelduse kohaselt tituleerimas end Eesti olümpialipu kandjaks ja Kataloonia valitsuse esindajaks.

Postitustes nimetas sama persoon end Eesti valitsuse esindajaks ning konto, mida ta kasutas, oli Twitteri poolt ametlikult kinnitatud kui eesti eurolaulikute Elina ja Stigi oma. Jälgijaid ligi 5000, nende seas domineerimas siiski katalaanid, kellest paljudel iseseisvuslipud profiilipiltideks.

Kuigi seda ei saa praegu kinnitada, võidi postituse reede õhtutunnil (Eesti aja järgi kell 20.42) tegemisel arvestada ka sellega, et Eesti valitsus on nädalavahetusel libauudise kummutamisel aeglasem. Foto: repro
Kuigi seda ei saa praegu kinnitada, võidi postituse reede õhtutunnil (Eesti aja järgi kell 20.42) tegemisel arvestada ka sellega, et Eesti valitsus on nädalavahetusel libauudise kummutamisel aeglasem. Foto: repro Foto: Repro

Vähem kui ööpäevaga olid katalaani iseseisvuslased üle 1400 korra jaganud Ratase libaavaldusega postitust kui head sõnumit ELi eesistujariigilt. Seda ajal, kus Kataloonia piirkonna valitsus on 1. oktoobrile välja kuulutanud iseseisvusreferendumi, mida ei luba ei Hispaania riigi ega tolle autonoomse piirkonna seadused ning mille korraldus meenutab rohkem Krimmis peetud «rahvahääletust» kui euroopalikku hea tava järgivat referendumit.

Rõõmsate edasipostitajate seas oli ka näiteks Šoti parlamendi iseseisvusmeelse SNP partei saadik Christina McKelvie. Libateatega postituse all käis elevil katalaani iseseisvuslaste rõõmustamine ja Eesti tervitamine, sekka ka mureavaldusi, et Eesti ei jää ELi eesistujaks igavesti.

Olles libauudise valmis saanud, jätkas Sánchez Elina ja Stigi kontol sellega, et väljendas rahulolu «Eesti valitsuse seisukoha» üle.
Olles libauudise valmis saanud, jätkas Sánchez Elina ja Stigi kontol sellega, et väljendas rahulolu «Eesti valitsuse seisukoha» üle. Foto: Repro

Alles laupäeva hilisõhtul jõudis selle diskussiooni sekka kainestav sõnum. Hispaanias libauudiste ja propaganda paljastamisega tegeleva veebisaidi La Buloteca esindaja postitas sinna Eesti valitsuse kommentaari.

«Kataloonia küsimuses toetab Eesti täielikult Hispaania kuningriigi territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust. Hispaania on demokraatlik riik, ELi liikmesriik ning meie lähedane liitlane ELis ja NATOs. Kõik sisemised ja siseriiklikud probleemid ja küsimused tuleks lahendada vastavalt Hispaania seadustele,» märkis vastuses valitsuse meedianõunik Triin Oppi.

«See Twitteri konto tundub olema liba, me ei tea sellist isikut ning need postitused on pöörased,» lisas Oppi kommentaariks konto kohta, mille haldaja oli juba eelnevatel päevadel teatanud, kuidas temal kui Eesti valitsuse esindajal ning peaminister Jüri Ratasel ja president Kersti Kaljulaidil on suur teade tulemas.

La Bulotecale Eesti valitsuse kommentaari hankinud David Fernández selgitas Postimehele, et Ratase libapostituse otsa sattusid nad seetõttu, et kahtlane teadaanne levis välgukiirusel väljaspool Twitterit, jõudes kiiresti ka uudisena mõningatele iseseisvusmeelsete foorumitele ja veebilehtedele.

Vastates küsimusele, kui suur võis olla postituse auditoorium Twitteris, võttis Fernández arvutuse aluseks säutsu jagamise arvu selle paljastamise hetkeks, mis oli 1400. «Keskmisel Twitteri kasutajal on umbes 208 jälgijat, mis tähendab, et see avaldus võis jõuda umbes 290 000 inimeseni,» pakkus ta.

«Kuid paljud kontod, mis seda postitust jagasid, on kõrge profiiliga iseseisvusmeelsete kontod, mis tähendab, et see võis jõuda palju suurema arvu inimesteni,» arutles Fernández. «Arvestades, et Kataloonias elab 7,5 miljonit inimest, räägime me võimalusest, et arvestatav osa katalaanidest võis seda lugeda.»

Umbes tunni aja jooksul pärast La Buloteca vastust kadus kogu senine Sánchezele pühendatud konto kujundus, samuti seal seisnud postitused temalt kui «Eesti valitsuse esindajalt». Alles olid vaid üksikud postitused Elina ja Stigi kohta ning ka kujundus muutus lauljate-teemaliseks.

Sellise kuju võttis konto laupäeva õhtul kiirelt pärast seda, kui libauudis sai paljastatud.
Sellise kuju võttis konto laupäeva õhtul kiirelt pärast seda, kui libauudis sai paljastatud. Foto: Repro

Varem samal kontol käinud aktiivsest tegevusest andis aimu vaid säutsude ja vastuste rubriik, kus oli näha haldaja eelnevaid suhtlusi teiste Twitteri-kontodega. Näiteks see, et Sánchez oli iseenese väljamõeldud Ratase avaldust jaganud Julian Assange’iga. Vene propagandakanali RT kaasautor ja Wikileaksi asutaja on viimasel ajal asunud aktiivseks katalaani iseseisvuse toetajaks.

Samuti oli jätkuvalt näha, et enne oma katalaani iseseisvuslaste seas menukaks osutunud vaimuvilja postitamist oli Sánchez saatnud teate Hispaania peaministri Mariano Rajoy kontole: «Peaminister, ma olen Eesti valitsuse esindaja. Ma olen saanud Eesti valitsuse toetuse. Pöörake lähitundidel tähelepanu.»

5. septembril oli samalt kontolt saadetud aga teade Kataloonia valitsuse nn välisministrile Raül Romevale: «Kataloonia valitsuse delegaadina annetan oma kuupalga. Koos me suudame!»

Elina ja Stigi kontol tegevuse paljastamine ei tähendanud, et Sánchez oleks Eesti nimel toimetamise lõpetanud. Muutnud lauljate konto lauljate-teemaliseks, suundus ta oma teisele Twitteri-kontole Tienes_Tipex. Sellel on jälgijaid üle 80 600.

Väikesed muudatused juhtusid laupäeva õhtul ka Tienes_Tipexi kontol. Sealt kadus viide Elina ja Stigi kontole kui sama autori kanalile, samuti väide, et omanik on Eesti olümpialipu kandja ja Kataloonia valitsuse esindaja. Sánchezt ennast kirjeldavast tekstis jäi järele «Ma olen lihtsalt rattur.»

Teisele kontole postitas ta ise La Buloteca paljastuse selle kohta, et tema teade oli tunnistatud valeks. Sinna juurde aga sõnumi: «Meie revolutsiooni ei saa peatada. Eesti koos Katalooniaga.» Järgnevatest postitustest jäi mulje, justkui olnuks Eesti selleks avalduseks sunnitud ja julgeolekuliselt ülisõltuv Hispaaniast.

Pettunud katalaani iseseisvuslased kirjutasid paljastuse alla aga muudki. Näiteks võrdlesid Eestit Türkmenistaniga, nimetasid räpase rahvaga peldikriigiks ja fašistlikuks keskaegseks SS-impeeriumiks.

Eesti saatkond Hispaanias kuulis seoses Tienes_Tipex kontoga Sáncheze isikust esimest korda tänavu märtsis. Nendega võttis ühendust Eesti aukonsul Andorras, et anda teada ähvardussõnumist, mille Sánchez oli saatnud Kataloonia piirkonna iseseisvusmeelse presidendi Carles Puidgemonti Twitteri-kontole.

«Konto omanik väitis enda nime olevat Antonio Sánchez (neid on Hispaanias hulgaliselt) ning tituleeris end «partei Ciudadanos volikogu liige Gavá omavalitsuses, informaatik, jalgrattur, Eesti esindaja Hispaania valitsuse juures»,» kirjeldas Kersti Luha, Eesti konsul Madridis.

Mängides iseseisvusvastase Ciudadanose liiget, tegi Sánchez kevadel iseseisvuslasest Puidgemonti kontole postituse: «See on alles algus. Ole valmis ajaks, kui me valitseme: sind eemaldatakse ametist ja su Rumeenia naine deporteeritakse.»

Luha sõnul selgitas Eesti saatkond nii küsijatele, oma kontaktidele kui ka sealsamas Twitteris, et tegemist ei ole kuidagi Eesti esindamisega seotud isikuga. «Tundub, et paljud on isiku Twitteri-postitustele ka ise reageerinud – kevadel oli konto juurde kirjutatud, et isikul ei ole mingit seost Gavá omavalitsusega,» lisas ta.

Meediast paljastus see, et tegu pole Ciudadanose liikmega. Puidgemonti-intsident ei paistagi olevat seganud Sánchezel kogumast endale kümneid tuhandeid iseseisvuslastest jälgijaid ning seal näeb pilte näiteks temast Eesti lipuga eraldumismeeleavaldustel ja suhtlust vasakäärmusliku CUPi partei ja tolle võitleva noorteorganisatsiooni Arran esindajatega.

Mainitud Twitteri-kontodega seotud Sánchez oli varasemast tuttav ka Postimehele. Ta võttis ise ühendust pärast Barcelona sündmusi, pakkudes end neid kommenteerima kui pooleldi eestlane ja pooleldi katalaan. Ja siis paar nädalat hiljem uuesti, soovides kommenteerida iseseisvuslaste 1. oktoobrile planeeritud referendumit. Kirjad olid inglise keeles.

Kui Postimees nüüd Sánchezele lõpuks kirjutas ja uuris, milles seisneb tema seos Eestiga, vastas ta, et on 20-aastane informaatik Barcelonast. «Seitse aastat tagasi, kui olin koolilaps, armusin ma Eestisse selle kultuuri ja keele pärast,» kirjutas ta.

«Sellest ajast on see riik muutnud minu olemises palju. Olen õppinud kogu tema ajalugu ja kultuuri, vabal ajal õpin eesti keelt ja loomulikult on mul Eestis elavad sõbrad (Otepääl, Tartus, Jõgeval jne),» jätkas Sánchez.

«Ametlikult ma pole Kataloonia valitsuse delegaat Eestis, sest Hispaania seadused keelavad Kataloonia saatkondade asutamise teistesse riikidesse. Ühel või teisel moel on minu eesmärk toetada Kataloonia valitsust, levitades Kataloonia kultuuri ja reklaamides Eestit Kataloonias,» väitis ta veel.

Kuigi see on vastuolus mitte ainult Hispaania seaduste, vaid rahvusvaheliste mängureeglitega, on Kataloonia piirkonna praegune iseseisvusmeelne valitsus palganud inimese, keda nad ise nimetavad saadikuks Baltimaades ja Poolas. Selleks on Ewa Adela Cylwiki nimeline poolakas. Vähemalt Tallinnas käies külvanud temagi mõnevõrra hämmastust. Nimelt suutmatusega vastata küsimusele, mis alusel on tal kui poolakal õigus rääkida Kataloonia nimel.

Elinat ja Stigi esindav Kristjan Vardja vastas Postimehele, et kuigi Twitter on kõnealuse konto ametlikuna kinnitanud, pole see nende artistidega kuidagi seotud ega ole ka kedagi teist volitatud sellist kontot tegema. «Tundub, et tegemist on kellegi hispaania keelt kõneleva isikuga, kes on seda omavoliliselt teinud,» tõdes ta.

«Saan kinnitada, et antud postitusi ei saa tegelikkuses seostada ei Elina Borni ega Stig Rästaga, tegemist ei ole nende ametliku kontoga ning me ei oma ega pole omanud selle konto üle kontrolli,» lisas Vardja.

* Täiendus: Postimehega võttis ühendust Kataloonia valitsuse esindaja ja kinnitas, et kumbki mainitud konto ega Antoni Sáncheze isik pole nendega seotud. Ka nemad on Twitterit teavitanud sellest, et tegu on libakontoga. (Tehtud 20. septembril kell 14.18)

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles