Ekspert: Euroopa palgasõdurid abistavad Liibüas Gaddafit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatavad Gaddafi palgasõdurid Banghazi vanglas. Valdav enamus Liibüas tegutsevatest palgasõduritest on pärit Sahara-tagusest Aafrikast.
Arvatavad Gaddafi palgasõdurid Banghazi vanglas. Valdav enamus Liibüas tegutsevatest palgasõduritest on pärit Sahara-tagusest Aafrikast. Foto: SCANPIX

Umbes 300 kuni 500 Euroopast pärit palgasõdurit, nende seas ka ELi kodanikke, aitavad praegu Liibüas kolonel Muammar Gaddafi vägesid sõjas mässuliste vastu, väidab juhtiv kriminoloog.

Organiseeritud kuritegevuse alase eksperdi, kreeklase Michel Koutouzise väitel on Euroopa palgasõdurid peamiselt raskerelvastuse, helikopterite tehnoloogia ja taktika alased spetsialistid ning nad teenivad mitu tuhat USA dollarit päevas. Enamik neist on pärit Valgevenest, Serbiast ja Ukrainast. On ka märkimisväärne arv Poola helikopterieksperte. Gaddafit abistab ka Belgia, Briti, Prantsuse ja Kreeka kodanikke, vahendab portaal EUobserver.

Eurooplasi on siiski märksa vähem kui teistest Aafrika riikidest – peamiselt Kesk-Aafrika Vabariigist, Tšaadist, Nigerist, Malist ja Somaaliast tulnud võitlejaid, kellele makstakse kuni 2000 dollarit päevas. Mehed pääsevad Liibüasse riigi lõunaosas siiani tegutsevate sõjaväelennuväljade kaudu.

Liibüa mässulistega seotud allikas ütles EUobserverile, et Gaddafile on appi tõtanud ka Alžeeria, Vene ja Süüria ohvitsere. Allika sõnul on alžeerlased ja süürlased mures, et Liibüa langemine võib tekitada halva pretsedendi.

Gaddafi enda armee ridades teenib massiliste deserteerimiste tõttu vaid umbes 25 000 sõdurit. Samas on diktaatori poegadel kolm hästi relvastatud lahinguüksust, kuhu kuulub kokku 35 000 kuni 50 000 meest.

«Liibüa ühiskonnas on oma hõimukaaslaste tapmine tabu. See on üks põhjus, miks Gaddafi vajab välismaiseid võitlejaid,» ütles Koutouzis EUobserverile.

Koutozise firma Lotophages Consulting viib ELi institutsioonide, ÜRO ja Prantsuse valitsuse heaks läbi julgeolekualaseid uuringuid. Kreeklane ise veetis veebruari ja märtsi Põhja-Aafrikas.

ELi ja NATO allikad Koutouzise väiteid portaalile ei kinnitanud, öeldes, et organisatsioonide siseraportites Liibüas tegutsevatest palgasõduritest juttu pole olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles