ÜRO peasekretär: maailm kardab tuumasõda Põhja-Koreaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretäri Antonio Guterresi ÜRO peaassamblee 72. istungijärgu avasõna.
ÜRO peasekretäri Antonio Guterresi ÜRO peaassamblee 72. istungijärgu avasõna. Foto: RICHARD DREW/AP/SCANPIX

Üleilmne mure tuumasõja puhkemise pärast on kasvanud viimaste kümnendite kõrgeimale tasemele, ütles ÜRO peasekretär Antonio Guterres täna ÜRO peaassamblee 72. istungijärgu avasõnas.

«Tuumarelvade kasutamine peaks olema mõeldamatu, kuid ülemaailmne mure tuumarelvade pärast on kõrgeimal tasemel pärast külma sõda,» lausus Guterres 193 riigi esindajale New Yorgis. «Tuumasõja oht pole abstraktne,» lisas ta.

«Miljonid inimesed elavad õuduse varjus, mille on heitnud provokatiivsed tuuma- ja raketikatsetused,» jätkas Guterres Põhja-Koreale viidates.

Lõuna-Korea, Jaapan ja lääneliitlased toetavad USA kava vastata Pyongyangi kuuendale ja seni võimsaimale tuumakatsetusele rangete meetmetega.

Hiina ja Venemaa hoiatasid aga, et Põhja-Korea suhtes sõjalise jõu kasutamine võib lõppeda katastroofiliste tagajärgedega.

Guterres hoiatas, et pingelises olukorras võib tuline retoorika viia saatuslike tagajärgedeni ja konflikt tuleb lahendada diplomaatia abil.

«Me ei tohi lubada endil uneskõndija kombel sõtta liikuda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles