Afganistan hakkab tsiviilelanikke relvastama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix

Afganistan relvastab sadu tsiviilelanikke, et kaitsta mošeesid rünnakute eest moslemite püha kuu muharrami ajal.

Mošeede kaitsmiseks värvatud kodanike väljaõpe on lõppemas, ütles siseministri kohusetäitja Wais Barmak. Barmaki sõnul hakkavad värvatud toetama pühapaikade ümber paigutatud üksusi.

Valitsus kaalub ka ettepanekut relvastada islamiäärmuslaste vastases võitluses 20 000 afgaani külaelanikku. Mošeede täiendavad kaitsemeetmed kuulutati välja asepresidendi Sarwar Danishi koduleheküljel. See hõlmab ka politseinike ja sõdurite mobiliseerimist pühakohtade lähistel püha kuu ajal.

Umbes kolm miljonit šiiiti on vähemuseks suure sunniitliku enamusega Afganistanis ning on tihti terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) sihtmärgiks. Šiiidid väidavad, et politsei ja sõjavägi pole nende kaitseks piisavalt samme astunud.

«Pärast viimaseid kahetsusväärseid juhtumeid ei peaks inimesed toetuma kõigest julgeolekujõududele. Rahvas, eriti noored, peaksid oma kodupiirkondades keskenduma muharrami ajal mošeede kaitsmisele,» ütles Danish avalduses.

Sel nädalal algav muharram tähistab islami uusaasta algust, mille käigus mälestatakse ka prohvet Muhamedi lapselapse tapmist seitsmendal sajandil.

Augustis korraldati šiiitide mošeede vastu Afganistanis kaks suurt rünnakut, milles hukkus üle 60 inimese.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles