Helme: katalaani eliit tahab keskvalitsuselt raha välja pressida (23)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlane Helmut Hallemaa (vasakpoolseim), Mart Helme (vasakult kolmas), Artur Talvik, Kataloonia piirkonna president Carles Puidgemont, Andres Ammas, Liisa Oviir, Indrek Tarand, Katalooniat välismaal tutvustava Diplocati juht Albert Royo ja Tiina Kangro tänavu mais Barcelonas.
Keskerakondlane Helmut Hallemaa (vasakpoolseim), Mart Helme (vasakult kolmas), Artur Talvik, Kataloonia piirkonna president Carles Puidgemont, Andres Ammas, Liisa Oviir, Indrek Tarand, Katalooniat välismaal tutvustava Diplocati juht Albert Royo ja Tiina Kangro tänavu mais Barcelonas. Foto: Kuvattõmmis

Vaatamata Kataloonia iseseisvusmeelse presidendi Carles Puidgemontiga ühel pildil seismisele pole EKRE juht Mart Helme kunagi toetanud selle piirkonna Hispaaniast eraldumist, kinnitas ta täna Postimehele.

Helme võttis Postimehega ühendust seetõttu, et oli mainitud arvamusloos «Terra Lliure II» seoses sellega, et on üks Eesti saadikuist tänavu mais Barcelonas tehtud pildil. Seda seoses kahtlusega, kas EKRE juht ikka teab, et pildi teinud Kataloonia piirkonnas praegu võimul olevate iseseisvuslaste valitsus süüdistab Hispaania keskvalitsust selles, et too ei too Euroopasse piisavalt palju süürlasi.

Nagu Helme Postimehele rääkis, olid tema ja suurem osa ülejäänud delegatsioonist juba Barcelonas Kataloonia võimudega rääkides iseseisvumise mõtte suhtes kriitilised. Toetav olnud kindlalt vaid Artur Talvik.

Viimast kui delegatsiooni juhti iseseisvuslaste uudiseid vahendav Catalan News Agency aga ka tsiteerib. CNA kohaselt rääkis Talvik, et nende delegatsiooni üllatas Hispaania valitsuse tugev positsioon referendumi vastu ja jõulised meetodid selle blokeerimiseks. Samuti delegatsiooni nimel rääkides ütles Talvik, et see on nende jaoks väga veider.

«Viidatud artiklis on ainult Artur Talviku seisukoht Kataloonia iseseisvust toetav,» lisas Helme.

Lisaks teatas Talvik ka, et kui katalaanid ilma keskvõimu loata referendumi välja kuulutaksid, oleks see tema jaoks ikkagi referendum. Vabaerakondlane väitis veel, et Kataloonia tunnustamine oleks Eestile keerukas, sest Hispaania on NATO liige ja Eestis on NATO väed (Hispaania on tegelikult küll käinud Eestis kaks korda õhuturbemissioonil, aga nende eelpaigutatud sõdurid teenivad hoopis Lätis Kanada juhitavas pataljonis, toim).

EKRE poolt tuli Postimehele täna ka kirjalik täpsustus. «Mart Helme viibis Kataloonias 2017. aasta mais, Martin Helme 2015. aasta septembris,» kirjutas vastuses Martin Helme.

«Nende visiitide tulemuseks on, et mõlema hinnangul ei ole Kataloonia iseseisvus põhjendatud (kuna katalaanid ei pea end eraldi rahvuseks, siis ei ole tegemist rahvaste enesemääramisõigusega), ega ka perspektiivikaks (kuna Kataloonia poliitilise eliidi jaoks on iseseisvuse püüdlemine eelkõige vahend pressida keskvalitsuselt rohkem raha välja. Tegelikke iseseisvuseks toimimiseks vajalikke samme ei astuta),» kõlas EKRE esindaja hinnang.

«Kuigi EKRE pole juhatuse või volikogu tasemel ametlikku seisukohta kehtestanud, ei ole võimalik öelda, et meie erakond toetab Kataloonia lahku löömist Hispaaniast. Viidatud artiklis on ainult Artur Talviku seisukoht Kataloonia iseseisvust toetav,» lisas Helme.

Iseseisvusreferendumi, mis eirab nii Hispaania kui Kataloonia piirkonna seadusi ning käib ka vastu Veneetsia komisjoni referendumite korraldamise heale tavale, on iseseisvuslaste valitsus määranud 1. oktoobrile. Et tegu on seadusvastase tegevusega, on kesvalitsus andnud nii riigi kui kataloonia piirkondlikule politseile käsu kõik sellega seotud materjalid konfiskeerida.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles