Iraani presidendi sõnul ei ole tuumalepe ühe-kahe riigi otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani ÜRO Peaassamblee kõne järel pressikonverentsil.
Iraani president Hassan Rouhani ÜRO Peaassamblee kõne järel pressikonverentsil. Foto: STEPHANIE KEITH/REUTERS

Iraani president Hassan Rouhani kaitses kolmapäeval suurriikidega sõlmitud tuumalepet ja ütles, et rahvusvahelise kokkuleppe saatus ei ole ühe või kahe riigi otsustada.

Rouhani ütles ÜRO Peaassambleel, et 2015. aasta leppe kiitis heaks terve rahvusvaheline kogukond ja see kiideti heaks ÜRO Julgeolekunõukogu 2231. resolutsiooni osana.

"Sellisena kuulub see tervikuna rahvusvahelisele kogukonnale, mitte ühele või kahele riigile."

Rouhani välistas ühtlasi tuumaleppe tingimuste ülevaatamise, mida pakkus USA presidendi Donald Trumpi administratsioon. Rouhani sõnul on Teheranil terve rida võimalusi, kui USA peaks tuumaleppest loobuma.

"Kui USA valitsus valib oma rahvusvaheliste kokkulepete purukstrampimise, siis sellise valitsusega läbirääkimiste pidamine on vaid ajaraiskamine," ütles Rouhani hiljem ajakirjanikele.

Prantsuse president Emmanuel Macron tegi kolmapäeval samuti ettepaneku täiendada Iraani tuumalepet meetmetega, mis piiravad ballistiliste rakettide väljatöötamist, ja pikendada kontrolli uraani rikastamise üle, kuid soovis selle säilitamist.

"Me peame 2015. aasta leppe säilitama, sest see on hea lepe tugeva seirega jooksva olukorra üle, ja me peame lisama kaks või kolm uut sammast," ütles Macron ÜRO Peaassambleel ajakirjanikele.

Macroni sõnul peaksid meetmed sisaldama muu hulgas paremat kontrolli ballistiliste rakettide üle ja avatud dialoogi Iraaniga praeguse olukorra üle regioonis.

Trump teatas kolmapäeval, et on jõudnud otsusele, kas kinnitada, et Iraan täidab rahvusvahelist tuumalepet. USA riigipea ei öelnud, mida ta otsustas, kuid kinnitas, et on enne 15. oktoobri tähtaega otsusele jõudnud ja annab sellest varsti teada.

Trump on nõustunud taastama Teherani sanktsioonileevenduse ja ei kavatse tõenäoliselt väita, et Iraan ei täida kokkulepet uraanirikastustööde piiramise kohta.

USA president võib aga keelduda tuumaleppe taaskinnitamisest oktoobrikuu tähtajaks, sest leppe üle käivad administratsioonis tulised vaidlused. Arvatavasti arutatakse teemat eeloleva kuu jooksul veel põhjalikult.

Valge Maja soovib rakendada Iraani suhtes meetmeid tema ballistilise raketi programmi tõttu ja karistada teda mitmete Lähis-Ida rühmituste toetamise eest, kuid tuumaleppest lahkumise küsimuses üksmeel puudub.

Leppest taandumine võib vallandada rahvusvahelise kriisi, pahandada liitlasi Euroopas ning ajendada Iraani ja tema Jeemeni käsilasi Hormuze väinas vastasseisu otsima.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles