Medvedev ja Janukovitš mälestasid Tšernobõli avarii ohvreid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill (paremal), Vene president Dmitri Medvedev ja Ukraina riigipea Viktor Janukovitš mälestusjumalateenistusel Tšernobõli tuumajaama lähistel asuvas Püha Ilja katedraalis.
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill (paremal), Vene president Dmitri Medvedev ja Ukraina riigipea Viktor Janukovitš mälestusjumalateenistusel Tšernobõli tuumajaama lähistel asuvas Püha Ilja katedraalis. Foto: SCANPIX

Venemaa president Dmitri Medvedev ja Ukraina president Viktor Janukovitš nõudsid Tšernobõli tuumakatastroofi aastapäeval tuumajaamade turvalisuse tõhustamist.

Kahe riigi liidrid eemaldasid katte avarii likvideerijate auks rajatava memoriaali nurgakivilt, vahendas rbc.ru. See rajatakse Tšernobõli linna parki.

Riigipead osalesid Püha Ilja katedraalis mälestusjumalateenistusel, mida pidas Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill.

Medvedev rääkis leinatseremoonial, et Venemaa pöördus suurriikide, sealhulgas SRÜ liidrite poole ettepanekutega tuumaenergeetika arendamisest, mis peavad ennetama võimalikke katastroofe.

Veidi varem oli Medvedev teatanud, et mais aset leidval G8 tippkohtumisel tuleb Venemaa välja konkreetse initsiatiiviga tuumajaamade ohutuse suurendamisest.

Janukovitš tunnistas eripöördumises rahvale, et riik ei hoolitse piisavalt avariid likvideerinud inimeste eest ja tal on seetõttu «valus».

Ta lubas, et riik teeb kõik võimaliku nende inimeste elu kergemaks muutmiseks ja parandamiseks, vahendas rbc.ru.

«Täna me austame neid, kes andsid elu võitluses radiatsiooniga. Mälestame tuletõrjujaid, militsionääre, sõjaväelasi, lendureid, energeetikuid…Need kangelased saabusid südame kutsel esimestel päevadel Tšernobõli ja praktiliselt paljaste kätega sulgesid hävinud reaktori suu. Nad päästsid maailma oluliselt suuremast katastroofist ja me oleme neile selle pärast tänulikud. Igavene au neile,» ütles Janukovitš.

Plahvatus Tšernobõli tuumajaama neljanda energiabloki reaktoris leidis aset 26. aprillil 1986. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles