Fotod: vastuoluline Prantsuse tööreform sai presidendi allkirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcon allkirjastamas tööreformi seadusemuudatusi.
Marcon allkirjastamas tööreformi seadusemuudatusi. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

Prantsuse president Emmanuel Macron jõustas reedel ulatuslikud ja vastuolulised reformid Prantsuse tööseaduses, allkirjastades viis seadusemuudatust.

Tööseaduse reformimine oli neli kuud tagasi presidendiks saanud Macroni üks kesksetest valimislubadustest. Reutersi sõnul on tegemist esimese suurema majandusreformiga, mis Macron on pärast maikuist võimule saamist juba ellu viinud.

Muuhulgas on reformi eesmärk anda tööandjatele rohkem õigusi palga- ja töötingimuste läbirääkimistel töötajatega ning lihtsustada töötajate vallandamist. Sealjuures vähendatakse reformidega töötajate õigusi koondamistasudele.

Prantsuse president Emmanuel Macron (keskel), tööminister Muriel Penicaud (vasakul) ja valitsuse pressiesindaja Christophe Castaner (paremal) seadusemuudatuste allkirjastamisel. Foto: Philippe Wojazer/AFP
Prantsuse president Emmanuel Macron (keskel), tööminister Muriel Penicaud (vasakul) ja valitsuse pressiesindaja Christophe Castaner (paremal) seadusemuudatuste allkirjastamisel. Foto: Philippe Wojazer/AFP Foto: PHILIPPE WOJAZER/AFP

Macroni sõnul jõustuvad allkirjastatud seadusemuudatused lähipäevade jooksul, kuigi reaalselt on neid võimalik rakendada alles siis, kui ka nende rakendusaktid on vastu võetud. Nende allkirjastamiseni loodetakse jõuda enne aasta lõppu.

Muudatuste vastu toimus viimastel nädalatel mitu suurt meeleavaldust. Seadusemuudatuste vastu on protesteerinud nii ametiühingute liidrid kui liikmed, kuigi erinevad ametiühingud on erineval määral seadustemuudatustesse suhtunud.

Tööreform on esimene samm Macroni lubaduste nimekirjas, kus ta lubas elustada majandust ja vähendada töötust. Ka soovib Prantsuse vastne president reformida ka töötute abirahade ja pensionite süsteemi, mis suure tõenäosusega toovad kaasa veelgi suurema rahulolematuse laine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles