May: Euroopa Liidust lahkumisele peaks järgnema kaheaastane üleminekuperiood (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS

Ühendkuningriigi lahkumisele Euroopa Liidust peaks järgnema kaheaastane üleminekuperiood, lausus Briti peaminister Theresa May reedel.

Üleminekuperioodil peaks Ühendkuningriigil jätkuvalt olema ligipääs Euroopa Liidu ühisturule, ütles May Firenzes peetud kõnes. Teised EL-i riigid ei peaks «rohkem maksma», lisas ta.

Lisaks andis peaminister mõista, et Ühendkuningriik kavatseb austada kohustusi, mis võeti praeguses EL-i eelarves.

Ühendkuningriik ja Euroopa Liit peaksid otsima «loomingulist» uut kaubandussuhet, mis ei põhineks ühelgi olemasoleval mudelil, ütles Briti peaminister Theresa May reedel.

Suurbritannia ei kavatse Brexiti-kõnelustel taotleda ei Euroopa Liidu ühisturu liikmesust ega EL-Kanada vabakaubandusleppel põhinevat lepet, ütles May Firenzes peetud kõnes.

May sõnul peaks EL tunnistama, et Suurbritannia positsioon maailmas on ainulaadne.

«Briti rahvas otsustas lahkuda EL-ist ja olla ülemaailmne kaubandusriik, mis suudaks käia maailmas oma teed,» lisas ta.

Peaminister pidas kõne enne neljandat Brexiti-kõneluste vooru EL-iga.

Kõnet olid teiste seas kuulamas Briti tippametnikud, nagu välisminister Boris Johnson, rahandusminister Philip Hammond ja Brexiti-minister David Davis, kuid ühtegi EL-i ülejäänud 27 riigi liidrit kuulajaskonnas ei olnud.

Ühendkuningriik lubab Euroopa Liidust välja astuda hiljemalt 2019. aasta märtsi lõpuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles