Birma vägivallaga seoses nõutakse ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsjapüstitatud telgid Bangladeshi põgenikelaagris.
Äsjapüstitatud telgid Bangladeshi põgenikelaagris. Foto: Dar Yasin/AP

Seitse riiki nõuab ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumist seoses Birma vägivallaga, teatas uudisteagentuur AFP.

Agentuuri andmetel nõuavad istungit teiste seas Rootsi, Senegal, Egiptus ja Kasahstan.

Birma valitsus teatas reedel, et Arakani osariigis, kust vägivalla eest on põgenenud sadu tuhandeid rohingja moslemeid, süüdati umbes 20 elumaja ning mošee lähistel korraldati pommirünnak.

Paari päeva eest teatas Birma liider Aung San Suu Kyi, et sõjaväe operatsioon Arakani osariigis on lõppenud. Armee teatel korraldati operatsioon rohingja mässuliste vastu, kes ründasid 25. augustil Birma politsei tugipunkte.

Bangladeshi pagenud rohingjade sõnul terroriseerisid sõdurid ja kohalikud budistidest jõugud tsiviilelanikke, põletades maha nende külasid.

Ligi 200 küla on rohingjade sõnul maha põletatud, ÜRO on nimetanud armee samme "etniliseks puhastuseks".

ÜRO vajab Birmast Bangladeshi põgenenud üle 420 000 rohingja põgeniku olukorra parandamiseks järgmisel poolaastal 200 miljonit dollarit, teatas reedel maailmaorganisatsiooni esindaja. ÜRO küsis 9. septembril abioperatsioonideks 78 miljonit dollarit, kuid ühenduse Bangladeshi koordinaatori Robert Watkinsi sõnul läheb rändekriisi kasvamisel tarvis rohkem raha.

Abitöötajatel on praegu raskusi põgenikke toidu, meditsiinitarvete ja joogiveega varustamisel.

Põgenikelaagrid Bangladeshi- Birma piiril, kus varjualuste vahel voolavad väljaheited ja räpane vesi, on "tervisekatastroofi" äärel, hoiatas abiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF).

Bangladeshi valitsus lubas ehitada kahe olemasoleva põgenikelaagri vahel asuvale 2000-hektarilisele alale uue laagri ning tööd juba käivad.

Ajutise lahendusena jagati migrantidele ehitusvahendid varjualuste ehitamiseks ise.

ÜRO lubas Bangladeshi aidata ka põgenike registreerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles