India ja Pakistan alustasid Kašmiiris kaubavahetust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaatamata asjaolule, et alles juulis toimus India-Pakistani kontrolljoonel mitu tulevahetust, alustasid riigid pärast kuut aastakümmet täna vaidlusaluses Kašmiiris kaubavahetust.


India tsoonist Pakistanile kuuluvasse osasse suundunud 13 kaubaveokist koosnenud konvoi vedas peamiselt õunu, sibulaid ja pähkleid. Vastupidises suunas sõitnud 14 Pakistani veokit samuti puuvilju ja sibulaid, kuid ka riisi, vahendas AFP.

Sümboolse kaubavahetuse taustal loodetakse kahe tuumariigi suhete paranemist ja Kašmiiri küsimuse lõplikku lahendamist.

«See on mõlemale Kašmiiri osale ajalooline päev, mis aitab elavdada majandust,» ütles India Kašmiiri kuberner N. N. Vohra, kes avaldas lootust, et kaubavahetus aitab piirkonnas kaasa rahupüüdlustele.

Kahe riigi vahelised suhted pingestusid juulis, kui India ja Afganistan süüdistasid Pakistani julgeolekuasutust Kabulis India saatkonna ees toimunud enesetapurünnakus, milles hukkus 58 inimest, kelle hulgas oli ka kaks India diplomaati.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates sõdinud omavahel neljal korral. 1949. aastal sõlmisid riigid pärast esimest konflikti vaherahu, mille tagajärjel tõmmati Kašmiiri aladele ÜRO survel demarkatsioonijoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles