Kirkuki elanikud ostavad Kurdistani referendumi eel kokku toitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirkuk.
Kirkuk. Foto: MARWAN IBRAHIM/AFP

Bagdadist põhjas asuva paljurahvuselise Kirkuki linna elanikud on asunud endale kavandatava Iraagi Kurdistani iseseisvusreferendumi eel varusid koguma.

Linnaelanikud kardavad olukorra pingestumist, kui esmaspäevaks planeeritud referendum teoks saab. Iraagi valitsus on nimetanud rahvahääletust põhiseaduse vastaseks.

Rahvusvahelise surve alla sattunud Iraagi kurdide liider Massoud Barzani lükkas edasi referendumile pühendatud pressikonverentsi. Kuid reedel kinnitas ta taas hääletuse toimumist, seda hoolimta ÜRO Julgeolekunõukogu hoiatusest, et see võib olukorda destabiliseerida.

«Toidu hind on kasvanud 20 protsendi võrra. Poliitikute teod tulevad kasuks üksnes ärimeestele ning kannatavad just vaesemad elanikud,» ütles turukaupmees Omran Khodr AFP-le.

Kirkuk ei ole üks kolmest kubernerkonnast, mis moodustavad 2003. aastast saadik Iraagi autonoomse Kurdistani piirkonna.

Tegemist on alaga, mida nõudlevad endale nii keskvalitsus kui kurdid, kelle sõnul kuulub see neile ajalooliselt, sest diktaator Saddam Hussein kihutas sealt kurdid välja ja asendas nad araablastega.

Laupäevasele toidupaanikale eelnes referendumi korraldamise eest vastutava organi avaldus, mille kohaselt hääletus mingil tingimusel esmaspäeval ära ei jää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles