Saksamaal võib tiheda konkurentsi tõttu võtta häälte lugemine tavapärasest kauem

Martin Kutti
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliini Hansaplatzi lähistel asuvas valimisjaoskonnas number 320 oli täna päeval küllaltki vaikne, aga valimisjaoskonna töö eest vastutav Susi Komm oli selleks hetkeks hääle andnud inimeste arvuga rahul.

Peamiselt oli jaoskonnas märgata vanemaid inimesi. Noored tulevad Kommi hinnangul hääletama pigem õhtupoolikul. Samal ajal oli toimumas ka Berliini maraton, mis meelitas ligi suuri rahvamasse.

Päeval olid 320. valimisjaoskonna töötajad ühel nõul: häälte lugemisega läheb neil umbes kolm tundi. Sellest poolteist tundi keskendutakse sedelite lugemisele ja ülejäänud aeg kulub erinevatele administratiivtoimingutele. Kogu Saksamaa osas eeldas Komm, et kuna väiksemate erakondade vahel toimub väga tihe rebimine, võib häälte lugemine võtta tavapärasest kauem.

Ajakirjanikega suhelnud 47-aastase Christian Hoferi sõnul andis tema oma hääle erakonnale Saksamaa rohelised. Põhjusena tõi õpetajana töötav Hofer välja nende keskkonnasõbraliku maailmavaate, aga ka vajaduse seista vastu paremäärmuslikule erakonnale Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Muidu vaikses valimisjaoskonnas tekkis suurem mäsu vaid korra, kui sinna saabus valija, kes oli endaga kaasa võtnud koera. Õnnetuseks oli ka ühel vabatahtlikul kaasas kaks taksikoera ja inimese parimad sõbrad hakkasid omavahel loomulikult arveid klaarima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles