Macroni erakond põrus valimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsed senativalimised Prantsusmaal.
Eilsed senativalimised Prantsusmaal. Foto: Vincent Loison/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni tsentristid said eilsetel senati valimistel esimese tagasilöögi, parempoolsed vabariiklased tugevdasid samal ajal kontrolli parlamendi ülemkoja üle.

Valimistel, kus mängus oli 348-kohalise senati 171 kohta, sai Macroni erakond La Republique En Marche! vaid 28 mandaati.

Tulemus ei mõjuta analüütikute hinnangul siiski presidendi võimalusi majandusreformide läbisurumiseks.

Prantsusmaa senaatorid valitakse ametisse 76 000 riikliku ja kohaliku tasandi poliitiku poolt ning analüütikute hinnangul pani see Macroni partei ebasoodsasse olukorda, kuna sel pole veel laialdast üleriigilist haaret. Paljud kohalikud poliitikud pole ka rahul presidendi plaanidega kärpida nende rahastust.

Tagasilöök ei mõjuta arvatavasti Macroni võimet plaanitud majandusreformide läbisurumiseks – sest alamkojas on tema erakonnal selge enamus. Samas võib tulemus raskendada presidendi kavatsusi teha järgmise aasta keskpaigaks riigi põhiseadusesse muudatusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles