Kirgiisi ajakirjanik vangistati vale jumalakontseptsiooni eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirgiisi moslemid Eid al-Adhal palvetamas.
Kirgiisi moslemid Eid al-Adhal palvetamas. Foto: VJATŠESLAV OSELEDKO/AFP/SCANPIX

Kirgiisi ajakirjanik Zulpukar Sapanov mõisteti 12. septembril neljaks aastaks vangi usulise viha õhutamise eest, kuna oli avaldanud raamatu kirgiiside islamieelsetest uskumustest, vahendab RFE/RL.

Kõrgõzstani kohtu süüdimõistva otsuse aluseks oli Sapanovi teos pealkirjaga «Kõdõr Sanjõrasõ», milles ajakirjanik uurib kirgiiside islamiseerumise eelsesse perioodi kuulunud traditsioone ja uskumusi.

Raamatu väitel pärinesid kirgiisid austatud ja tõenäoliselt müütilisest pühamehest Kõdõr-Atast. Sapanov püstitas teoses küsimuse, kas ehk Kõdõr on tegelik jumal ja Allah hoopis saatan.

Teos ilmus 2016. aasta augustis ning tõmbas endale kohe paljude usuekspertide tähelepanu. Mõned neist palusid riigi julgeolekukomiteel Sapanovi vastu meetmeid rakendada.

Julgeolekukomitee kutsus Sapanovi veebruaris kuulamisele ja korraldas tema kodus läbiotsimise.

Seejärel kutsus komitee kokku usuekspertide komisjoni, kes järeldasid, et Sapanovi teos ajendab usuvihale.

Juhtum saadeti ülemprokurörile, kes nõudis ajakirjanikule algselt kuue aasta pikkust vangistust.

Sapanovi sõnul oli vanu uskumusi käsitlev raamat mõeldud kirgiise mineviku baasil ühendama, mitte tekitama usulist vastandumist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles