Macron: EL peaks looma 2020. aastaks sõjalise kiirreageerimisjõu (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Euroopa Liit peaks 2020. aastaks looma sõjalise kiirreageerimisjõu ning koostama ka ühise kaitse-eelarve, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron täna.

Üksus võiks tegutseda riiklike sõjavägede partnerina riikides, kes on nõus kavas osalema, lausus Macron.

President rõhutas Pariisis Sorbonne'i ülikoolis peetud kõnes, et Euroopa kaitsestrateegia tuleb koostada hiljemalt 2020. aastate alguseks.

Macroni sõnul tahab ta avada Prantsuse sõjaväe Euroopa riikide sõduritele ning tegi ettepaneku, et teised EL-i liikmesriigid teeksid vabatahtlikkuse alusel sama.

Lisaks tegi ta ka ettepaneku asutada Euroopa luureakadeemia, et võidelda paremini terrorismi vastu, ning luua ühine tsiviilkaitseüksus.

Euroopa peab kaitsma oma piiri paremini, lausus Macron kõnes, milles esitab oma nägemuse EL-ist ja ettepanekud ühenduse muutmiseks. Selles pakkus Prantsuse president välja ka ühtse varjupaigaameti loomise.

Macroni sõnul aitaks varjupaigaamet kiirendada ja ühtlustada EL-i riikide rändemenetlust pärast aastaid kestnud vaidlusi sellest, kui palju põgenikke vastu võtta ja kust.

President hoiatas ka immigratsioonivastase rahvusluse ohtude eest, öeldes, et see käib vastu ühendatud Euroopa ideele, mis sündis kahe maailmasõja tragöödiast.

«Arvasime, et minevik ei tule tagasi,» lausus Macron pärast seda, kui pühapäeval toimunud Saksa parlamendivalimiste järel sai esmakordselt viimase 60 aasta jooksul Saksa parlamenti paremäärmuslik erakond.

«Isolatsionistlik suhtumine tõusis taas esile, sest unustasime kaitsta Euroopat,» lisas Macron.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles