Ungari ähvardab tõkestada Ukraina ELiga liitumise (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari välisminister Péter Szijjártó.
Ungari välisminister Péter Szijjártó. Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Ungari valitsus on lubanud Ukrainas vastu võetud vähemuskeelset õpet piirava haridusseaduse tõttu tõkestada Kiievi tee Euroopa Liitu.

Ungari välisminister Péter Szijjártó teatas eile, et uue seaduse tagajärjed Ukrainale on valusad.

Esmaspäeval allkirjastas Ukraina president Petro Porošenko vastuolulise seaduse, mis muudab kohustuslikuks ukrainakeelse õppe viiendast klassist alates.

«Ungari tõkestab Euroopa Liidu siseselt kõik sammud, mis viiksid Ukrainat liitumisprotsessil edasi,» sõnas Szijjártó uudisteagentuurile MTI. «Me kinnitame, et see saab Ukrainale tulevikus valus olema.»

Ungari välisministri ähvardused saabusid kaks kuud enne Idapartnerluse tippkohtumist Brüsselis, mis peaks keskenduma ELi sidemetele Ukraina ja kahe teise endise Nõukogude Liidu riigi Moldova ja Gruusiaga.

Uus Ukraina haridusseadus ei keela teiste keelte õppimist, õpilased võivad oma rahvuskeelt endiselt eraldi õppeainena võtta.

Porošenko sõnul tõstab see ukraina keele rolli riigikeelena ja loob kõigile võrdsed võimalused.

Euroopa Liidu kõneisik on palunud Ukrainal esitada uus seadus Euroopa Nõukogusse ülevaatamiseks, et teha kindlaks, kas see vastab ELi standarditele.

ELi kõneisiku Maja Kocijančiči sõnul tuleb selliseid keeleseadusi hoolikalt tasakaalustada, et arvestada nii ukraina keele riigikeelena kehtestamise vajadust kui vähemus- ja piirkondlike keelte kaitsmist.

Kui Euroopa Komisjon oma vastuse annab, tuleb seda Kocijančiči sõnul täielikult arvesse võtta.

Porošenko kinnitused pole aga rahustanud naaberriikide valitsusi, kellest näiteks poolakaid, rumeenlasi ja ungarlasi elab Ukrainas arvestatav hulk.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles