Poola president lubas valitsust ohjeldada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrzej Duda.
Andrzej Duda. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix

Poola president Andrzej Duda andis täna mõista, et on valmis kasutama kohtureformi küsimuses taas vetot valitsevate konservatiivide algatuse tõkestamiseks.

Duda ütles ajaleheusutluses, et ei lase Seaduse ja Õigluse erakonnal kohtusüsteemi üle liiga suurt kontrolli saavutada.

President üllatas vaatlejaid juulis, pannes veto kahele partei esitatud kolmest vastuolulisest õigussüsteemieelnõust, mis olid vallandanud ulatuslikud tänavameeleavaldused ja pannud Euroopa Liidu muretsema õigusriigi olukorra pärast Poolas.

Eile saatis Duda parlamenti oma ettepanekud ülemkohtu ja kohtute kontrollorgani KRS ümberkorraldamiseks. Need on suunatud kohtute iseseisvuse kaitsmisele.

Duda vastas jaatavalt ajalehe Dziennik Gazeta Prawna küsimusele, kas ta on ka edaspidi valmis vetoõigust kasutama. «Ma ei ole nõus, et kõik riikliku õiguskomisjoni (KRS) liikmed valib ainult üks partei,» ütles ta.

Suvistes vetodes nähakse Duda esimesi iseseisvaid samme, seni on 2015. aastal presidendiks valitud poliitik olnud Seaduse ja Õigluse truu liitlane ja käsutäitja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles