Põhja-Korea süüdistab Trumpi tudengi surma ärakasutamises (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Warmbier Pyongyangis eelmise aasta alguses peetud pressikonverentsil, kus ta pidi demonstratiivselt oma süüd propagandaplakati varastamisel tunnistama.
Otto Warmbier Pyongyangis eelmise aasta alguses peetud pressikonverentsil, kus ta pidi demonstratiivselt oma süüd propagandaplakati varastamisel tunnistama. Foto: Kim Kwang Hyon/AP/Scanpix

Põhja-Korea süüdistab USA presidenti Donald Trumpi üliõpilase Otto Warmbieri surma ärakasutamises.

Põhja-Korea välisministeerium süüdistab USA-d Põhja-Koreas vangistatud ja koomasse langemise järel Ühendriikidesse tagasi toodud Warmbieri Põhja-Korea seadusi rikkuma ärgitamises ja tema survestamises.

«Trump ja tema klikk kasutavad Otto Warmbieri surma taas KRDV [Põhja-Korea ametlik nimekuju Korea Rahvademokraatlik Vabariik] vastaseks propagandaks ära,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA ministeeriumi avaldust. «Ameerika tudengit püüti KRDV vastu sooritatud kuriteo tõttu tööga ümber kasvatada ja ta suri pärast USA-sse naasmist.»

Lisaks nimetas ministeerium avalduses Trumpi «vanaks hullumeelseks».

USA jõustas reisikeelu Põhja-Koreasse ametlikult 1. septembril seoses Warmbieri surmaga. Erand tehakse humanitaarkaalutlustel tehtud reisideks ja mõnel juhul ka ajakirjanikele.

Esialgu kehtib keeld aasta, kuid USA välisminister Rex Tillersonil on õigus see ennetähtaegselt tühistada.

Viimase kümne aasta jooksul on Põhja-Koreas vangi pandud 16 ameeriklast, nende seas Warmbier, kes suri juunis pärast Põhja-Koreas koomasse langemist ja tagasisaatmist USA-sse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles