Põhja-Korea firmad peavad Hiinast lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühel pool on Hiina, teisel Põhja-Korea.
Ühel pool on Hiina, teisel Põhja-Korea. Foto: AP/Scanpix

Hiina andis riigis tegutsevatele Põhja-Korea ettevõtetele korralduse jaanuarist oma töö lõpetada. 

Otsusega täidab Peking Pyongyangi kuuenda tuumakatsetuse järel kehtestatud ÜRO sanktsioone.

Ministeerium märkis, et Põhja-Korea firmadel ja ka ühisettevõtetel Hiinaga on alates ÜRO resolutsiooni vastuvõtmise päevast ehk 11. septembrist, aega 120 päeva tegevus lõpetada.

Mõne päeva eest teatas Hiina sanktsioonide teise olulise osa rakendamisest, millega piiratakse alates 1. oktoobrist Põhja-Koreale naftatööstustoodete eksporti ja keelatakse tekstiilitoodete import.

Hiina otsus ÜRO sanktsioonidega ühineda on naaberriigile eriti valus, sest Peking on Pyongyangi peamine liitlane ja kaubanduspartner, kaubavahetus Hiinaga hõlmab Põhja-Korea kaubandusest 90 protsenti.

Ameerika Ühendriigid on juba pikka aega püüdnud mõjutada Hiinat kasutama majandusvahendeid, et survestada Põhja-Koread tuumaambitsioonidest loobuma.

Sel nädalavahetusel külastab USA välisminister Rex Tillerson Pekingit, kus kohtub Hiina välisministri Wang Yiga. Arutlusele tulevad Põhja-Koreaga seotud küsimused, aga ka kaubandus ja USA presidendi Donald Trumpi kavandatav Hiina-visiit novembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles