USA hävitab Panamas vanu keemiarelvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis ja vägede ülemjuhataja kindral Joseph Dunford.
USA kaitseminister James Mattis ja vägede ülemjuhataja kindral Joseph Dunford. Foto: Chris Kleponis/CNP/AdMedi/SIPA/Scanpix

USA hakkas hävitama Teise maailmasõja aegseid keemiarelvi, mille Ühendriigid jätsid aastakümnete eest Panamasse.

«Operatsioon Panama lõunaranniku lähedal San Jose saarel asuva keemialaskemoona hävitamiseks algas septembri keskel,» ütles ministeeriumi kõrge ametnik Farah Urrutia.

Ühendriikide spetsialistid teevad ülesande täitmisel koostööd Panama ametivendadega, lisas ta.

Projekti toetab Keemiarelva Keelustamise Organisatsioon (OPCW).

Kaheksa likvideerimisele kuuluvat pommi leiti saarel 2002. aastal OPCW inspektsiooni käigus.

Väidetavalt katsetas USA just sellel saarel sinepigaasi, fosgeeni ja muid keemiarelvi võimalikuks kasutamiseks Teises maailmasõjas ja Vietnami sõjas. Ühendriigid säilitasid oma sõjaväebaasid Panamas alates kanali valmimisest 1914. aastal kuni vägede väljaviimiseni 1999. aastal.

USA ja Panama on aastaid arutanud, mida nende keemiarelvadega teha. Algselt oli hävitamine kavandatud 2013. aastale, kuid siis jäi see ära, sest Ühendriikidel  ei õnnestunud selleks protseduuriks raha eraldada.

Urrutia sõnul on OPCW avaldanud esialgse raporti, milles kinnitatakse nelja pommi hävitamist kaheksast. Seni pole andmeid keskkonnakahjudest või tervisehädadest saare elanike seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles