Macroni viis ettepanekut ELi reformimiseks (3)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel Tallinnas.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel Tallinnas. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Täna seisab Prantsusmaa riigipeal Emmanuel Macronil Tallinnas ees tähtis ülesanne võita teiste Euroopa Liidu liidrite esmane toetus reformidele, mida ta teisipäeval Sorbonne’i ülikoolis esitles. Siin kiire meeldetuletus välja pakutud ideedest.

1. Eurotsooni rahandusminister ja ühine eelarve

Macron käis oma teisipäevases kõnes välja idee luua 19-liikmelisele eurotsoonile oma rahandusministri ametikoht ning ühine, riigieelarvetele ja Euroopa Liidule lisaks olev eraldiseisev eelarve.

Macroni sõnul lubaks ühine eelarve investeerida Euroopa projektidesse ning stabiliseerida euroala majanduskriiside ajal.

Esialgu saaks seda eelarvet tema sõnul rahastada netihiidudele kehtestatavate kõrgemate maksudega ja kliimamuutusega seotud maksudega. Ta lisas, et hiljem peaks raha laekuma ka euroala riikide riigieelarvest.

2. Euroopa Liidu kiireageerimisjõud ja ühine kaitse-eelarve

Euroopa Liit peaks 2020. aastaks looma sõjalise kiirreageerimisjõu ning koostama ka ühise kaitse-eelarve. Üksus võiks tegutseda riiklike sõjavägede partnerina riikides, mis on nõus kavas osalema.

Macron rõhutas, et Euroopa kaitsestrateegia tuleb koostada hiljemalt 2020. aastate alguseks.

Presidendi sõnul tahab ta avada Prantsuse sõjaväe Euroopa riikide sõduritele ning tegi ettepaneku, et teised ELi liikmesriigid teeksid vabatahtlikkuse alusel sama.

Lisaks tegi ta ka ettepaneku asutada Euroopa luureakadeemia, et võidelda paremini terrorismi vastu ning luua ühine tsiviilkaitseüksus.

3. Üle-euroopaline finantstehingute maks

Macron tegi teisipäeval ettepaneku kehtestada Euroopa Liidus 2020. aastaks ühtne finantstehingute maks.

Praegu kehtib finantstehingute maks Euroopa Liidu riikidest Prantsusmaal ja Ühendkuningriigis. Tõenäoliselt saab see küsimus madalamate maksumääradega riikides tõsiseks probleempunktiks.

Lisaks soovitas Macron seada sisse uut liiki maksu tehnoloogiahiiglastele nagu Facebook ja Apple, mis peaksid hakkama maksma riigis loodud väärtuste põhjal, mitte registreeritud kasuminäitajate alusel.

Samuti soovis Macron süsinikumaksu Euroopasse veetavatele kõrge keskkonnariskiga kaupadele ja tööstusettevõtetele, mis põletavad palju fossiilkütuseid.

4. ELi varjupaigaamet ja isikut tõendav dokument

Euroopa Liit peaks rändevoo kontrollimiseks looma oma varjupaigaameti ning isikut tõendava dokumendi.

Macroni sõnul aitaks varjupaigaamet kiirendada ja ühtlustada ELi riikide rändemenetlust pärast aastaid kestnud vaidlusi selle üle, kui palju põgenikke vastu võtta ja kust.

President hoiatas ka immigratsioonivastase rahvusluse ohtude eest, öeldes, et see käib vastu ühendatud Euroopa ideele, mis sündis kahe maailmasõja tragöödiast.

5. Parlamendiliikmete nimekiri

Macron pani ette luua 73 Ühendkuningriigi lahkumisega vabaks jäävast Euroopa Parlamendi kohast üle-euroopaline parlamentääride nimekiri.

Lisaks pani ta ette vähendada Euroopa Komisjoni liikmete arvu 28-lt 15-le, kutsudes ELi asutajaliikmeid eeskuju näitama ja esimesena oma esindajatest loobuma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles