Sajad Jaapani loomad jõudsid tsunami järel USA-sse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõusulaine järel Jaapani randa kantud risu.
Tõusulaine järel Jaapani randa kantud risu. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Pärast hävitavat tsunamit 2011. aastal täitus Vaikne ookean risuga. Merre uhutud prügi sai aga parveks endeemsetele Jaapani liikidele, kes võtsid ette 7000 kilomeetri pikkuse teekonna Ameerika Ühendriikidesse.

Teadlased on registreerinud kokku 289 erinevat loomaliiki, mis elasid üle teekonna Jaapanist Hawaiile või USA läänerannikule.

Nende seas oli kalu, tigusid, molluskeid, usse, krabisid kui vetikaid. Paljud neist elasid merel kuus aastat ja paljunesid reisi jooksul.

Williams College`i teadlase James Carltoni juhitud ekspeditsiooni käigus avastati liike üle 600 eraldi objektilt. Aluste hulka kuulusid nii väikesed plastiktükid kui terved laevad või sadamaehitiste konstruktsioonid, mis olid tõusulaine tagajärjel USA Oregoni osariigi kaldale uhutud.

Kui tsunami on kord esemed juba ookeani tõmmanud, kannavad hoovused need 7000 või enamagi kilomeetri kaugusele.

Teadlased olid üllatunud avastades nii palju liike, kes merereisi üle elasid, kuid ka mures.

«Eriti murettekitavad on koorikloomad ja karbid, mis võivad tuua siia uusi haigusi ja hatata konkureerima või asendada meie austri ja molluskipopulatsiooni,» sõnas üks ekspeditsioonist osa võtnud teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles