Lätis leidub maad vanadele meestele

Inga Spriņģe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siltaisi põhikooli viimane 9. klass pidas oma lõpuaktust 2011. aastal (üleval). Praegu asub samas majas, kus enne oli kool, vanadekodu ja majas elab 52 eakat.
Siltaisi põhikooli viimane 9. klass pidas oma lõpuaktust 2011. aastal (üleval). Praegu asub samas majas, kus enne oli kool, vanadekodu ja majas elab 52 eakat. Foto: Līgo vallavalitsus, Reinis Hofmanis / Re: Baltica

Läti vananeb aeglaselt. Koolid pannakse kinni ja ehitatakse ümber vanadekodudeks. Aastaks 2030 on hinnanguliselt pooled Läti elanikest vanemad kui 50 eluaastat, tööealise arv kahaneb aga viiendiku võrra. 

Ligi kahe miljoni elanikuga riik seisab poliitilise dilemma ees. Kas Lätist saab väiksem, vanem ja palju vaiksem riik? Või muutub maa nooreks ja elavamaks, kuid seda tänu võõrtöölistele?

Pealinnast Riiast umbes 200 kilomeetrit idas asuva Gulbene külje all oleva väikese küla elanikud püüdsid nii kaua kui suutsid säästa kohalikku Siltaisi põhikooli sulgemisest. Vähem kui 50 õpilasega kool pandi kinni aastal 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles