Ukraina kaitseminister: Venemaa ei viinud siiski kõiki vägesid Valgevenest ära (5)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingutegevus Venemaa ja Valgevene ühisõppusel Zapad
Lahingutegevus Venemaa ja Valgevene ühisõppusel Zapad Foto: Sander Ilvest

Venemaa jättis pärast suurõppusi Zapad-2017 osa oma vägedest Valgevenesse, ehkki oli lubanud seda mitte teha, teatas Ukraina kaitseminister Viktor Muženko Reutersile.

Venemaa-Valgevene suurõppused Zapad-2017 toimusid 14.-20. septembrini mõlema riigi polügoonidel. Ametlikult osales seal kuni 13 000 sõjaväelast. Õppuste ametliku kodulehe teatel lahkus viimane Zapadil osalenud Vene väeosa Valgevenest üleeile.

Samas on NATO esindajad korduvalt avaldanud arvamust, et tegelikult võis õppustest osa võtnud sõjaväelaste arv küündida 100 000-ni. Samuti avaldati arvamust, et Vene väed ei pruugi pärast õppuste lõppu Valgevenest lahkuda.

«Meil on informatsioon, et nad (Venemaa – toim.) viisid välja vaid mõned väeosad ametlikult teatatud 12 500-st sõjaväelasest, kellest väidetavalt 3000 olid Vene omad. Kuid tegelikult oli neid märksa rohkem,» vahendas Unian Ukraina kaitseministrit.

«Venemaa demonstreeris – ja see oli eelkõige demonstratsioon – lennuväeosade tagasipöördumist – nad tõusid õhku ja lendasid Venemaa lennuväljadele. Aga me saame ju aru, et lennuväe jaoks on 300-400 km läbimine tegevus, mis võtab väga vähe aega,» ütles Muženko.

Kaitseministri arvates ei ole pinge pärast Zapadit vähenenud, vaid hoopis kasvanud.

Ühtlasi avaldas Muženko lootust, et Ukraina saab USA-lt letaalset relvastust ning praegu oodatakse partnerriikide otsust.

Venemaa kaitseministeeriumi esindaja kindralmajor Igor Konašenkov teatas täna, et Muženko sõnad ei vasta tõele. «Mis puutub õppustel Zapad-2017 osalenud Venemaa väeosadesse, siis kõik nad pöördusid oma alalistesse dislotseerumispaikadesse tagasi,» märkis Konašenkov.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles