Oksanen ajalehes La Repubblica: põlissoomlasi saab võrrelda natsidega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Peeter Langovits

Eesti päritolu Soome kirjanik Sofi Oksanen kritiseeris Itaalia ajalehele La Repubblica antud intervjuus karmilt põlissoomlaste kultuuripoliitikat.

Sofi Oksanen ütles väljaandele, et erakonna juhi Timo Soini kultuuriga seotud ideed pärinevad justkui hirmuvalitsejalt endalt. «Kunsti ja kultuuri valdkonnas pärinevad tema mõtted otse Hitlerilt,» ütles Oksanen itaalia ajalehele.

Kirjanik kinnitas aga Ilta-Sanomatele, et tema nii ei öelnud. Oksanen oletab, et itaallasest ajakirjanik võis tema väljaütlemistest valesti aru saada, kuna intervjuu oli inglise keeles.

Oksanen tunnistas, et tal puuduvad võimalused kontrollida Itaalia meedias ilmuvat.

Kirjanik võttis omaks, et kritiseeris põlissoomlaste kultuuripoliitikat, võrreldes seda natside nägemustega. «Olen hämmeldunud põlissoomlaste kunstipoliitikast, mis on pärit justkui Kolmandast riigist,» tõdes ta Ilta-Sanomatele.

«Ma ei usu, et põlissoomlaste poolt hääletanud inimesed on üldse tutvunud nende kunstiprogrammiga, mis tuletab meelde diktatuurlikku haldamist ja piiraks sõnavabadust,» jutustas kirjanik.

La Repubblica avaldas intervjuu leheküljel, kus käsitleti Euroopa paremäärmuslikke liikumisi ja Põlissoomlased on arvatud teiste paremäärmuslike parteide hulka.

«Kunstnikuna olen väga hämmeldunud, et 2011. aastal hääletas pool miljonit kaasmaalast partei poolt, mille inspiratsiooniallikaks on Hitler,» tsiteeris La Repubblica Oksaneni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles