Barcelonas filmitud amatöörvideod näitavad politsei vägivalda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Barcelonas hääletusjaoskonna ees.
Meeleavaldajad Barcelonas hääletusjaoskonna ees. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Barcelonas filmitud amatöörvideodelt võib näha Kataloonia iseseisvusreferendumi läbiviimist takistavate Hispaania politseinike vägivalda valimisjoskondadesse kogunenud inimeste vastu.

Sotsiaalmeediasse postitatud klippidel on näha, kuidas politseinikud inimesi trepist alla tõukavad, juustest tirivad ja ründavad valimisjoskondi valvavaid Kataloonia tuletõrjujaid. Üht korrakaitsjat filmiti trampimas maaslamajal.

Ühe video filmija ütles Associated Pressile, et inimesed lihtsalt istusid ja püüdsid aeglustada politsei operatsiooni. Tema sõnul keegi politseinikke ei provotseerinud.

Hispaania valitsus nõuab Kataloonialt referendumi ära jätmist, sest peab seda seadusvastaseks. Ülemkohus andis varem korralduse hääletus peatada ning võimud lubasid, et politsei asub referendumi alates kohtu otsust jõustama.

Pühapäeva hommikul alanud hääletuse eel kogunesid sajad inimesed hääletuspunktidesse, et politseinikud ei saaks neisse siseneda ning konfiskeerida valimiskaste ja -sedeleid.

Pärast hääletuse algust tungisid politseid jõuga sisse mitmesse hääletuspunkti, eriti Kataloonia pealinnas Barcelonas ja iseseisvumist pooldava Kataloonia presidendi võimukantsis Gironas.

Uudisteagentuuride ja pealtnägijate sõnul lasi Hispaania politsei kohati kokkupõrgetes käiku kummikuulid ja -nuiad, meeleavaldajad aga loopisid neid kivide ja muu kättejuhtuvaga.

Erinevatel admetel on viga saanud 92-460 inimest. Hispaania siseministeerium teatas 11 vigastatud politseinikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles