Fotod: elektrit täis päev Hispaanias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Kataloonias toimunud iseseisvushääletusel, mida Hispaania keskvalitsus peab ebaseaduslikuks, toetas kohaliku valitsuse teatel lahkulöömist Hispaaniast viimastel andmetel 90 protsenti hääletanutest.

Kuigi umbes 15 000 hääletussedelit polnud täna keskpäevaks veel loetud ja osa hääletussedelitest konfiskeerisid Hispaania korrakaitsjad (Kataloonia ametnike hinnangul on kadunud umbes 770 000 hääletussedelit - toim), jäi referendumi osalusprotsent alla 50. Viimastel andmetel käis hääletamas umbes 42 protsenti hääleõiguslikest valijaist.

Kataloonia president Carles Puigdemont ütles pärast hääletustulemuse avalikustamist telepöördumises, et Kataloonia võitis õiguse saada iseseisvaks riigiks. Varem on Puigdemont lubanud iseseisvuse välja kuulutada 48 tunni jooksul pärast hääletust.

Kataloonia president Carles Puigdemont eile hääletamas. Foto: LLUIS GENE/AFP/SCANPIX
Kataloonia president Carles Puigdemont eile hääletamas. Foto: LLUIS GENE/AFP/SCANPIX Foto: LLUIS GENE/AFP

Esialgu lubas Hispaania keskvalitsust jõuvõtetes süüdistanud president esitada hääletustulemused Kataloonia parlamendile, et esinduskogu võiks tegutseda rahvahääletuse seaduse järgi.

Kokkupõrgetes sai vigastada tuhatkond inimest

Meeleavaldajate ja korrakaitsjate kokkupõrked Barcelonas Ramon Llulli valimisjaoskonna juures.
Meeleavaldajate ja korrakaitsjate kokkupõrked Barcelonas Ramon Llulli valimisjaoskonna juures. Foto: FABIO BUCCIARELLI/AFP/Scanpix

Pingelist päeva Hispaanias varjutasid ka kokkupõrked korrakaitsjate ja meeleavaldajate vahel, milles sai Kataloonia valitsuse teatel vigastada 877 inimest, neist 33 politseikku. Vägivallale juhtisid tähelepanu ka rahvusvahelised vaatlejad ja Puigdemont kutsus Euroopa Liitu üles uurima Hispaania valitsuse võimalikke inimõigusrikkumisi.

Euroopa Parlamendi saadikust vaatleja Mark Demesmaekeri video eilsest korrakaitsjate ja meeleavaldajate kokkupõrgetest:

Madrid lubab takistada Kataloonia iseseisvumist

Hispaania peaminister Mariano Rajoy süüdistas eilses telepöördumises, et mingisugust iseseisvusreferendumit eile ei toimunud, kuna kohus oli selle kuulutanud põhiseadusvastaseks. Samuti kaitses valitsusjuht korrakaitsjate tegevust, tänades neid kindlameelse tegutsemise eest olukorras, kus leidis aset rünnak õiguskorra vastu.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy telepöördumise ajal. Foto: JAVIER SORIANO/AFP/SCANPIX
Hispaania peaminister Mariano Rajoy telepöördumise ajal. Foto: JAVIER SORIANO/AFP/SCANPIX Foto: JAVIER SORIANO/AFP

Hispaania justiitsminister Rafael Catala ütles täna, et riik teeb seaduse piires kõik, et hoida ära Kataloonia iseseisvuse väljakuulutamine. «Kui keegi kavatseb välja kuulutada Hispaania territooriumi ühe osa iseseisvuse, ilma et tal oleks õigust seda teha, teeme seaduse piires kõik, et seda takistada,» ütles Catala Hispaania ringhäälingule.

Kuigi Puigdemont on varem öeldnud, et iseseisev Kataloonia soovib jääda Euroopa Liitu, avaldasid ühenduse liikmesriikide valitsused toetust Hispaania terviklikkusele. Samas juhtisid mitme riigi esindajad tähelepanu liigsetele jõuvõtetele.

Kataloonia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: GERARD JULIEN/AFP/SCANPIX
Kataloonia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: GERARD JULIEN/AFP/SCANPIX Foto: GERARD JULIEN/AFP

Euroopa Komisjon toetas Hispaania valitsust

Euroopa Komisjoni hinnangul polnud eilne referendum Hispaania põhiseaduse järgi seaduslik, teatas täna komisjoni esindaja Margaritis Schinas, kes rõhutas komisjoni seisukohta, et tegu on Hispaania siseküsimusega.

Schinas lisas, et isegi kui Kataloonias viidaks läbi seaduslik referendum, kus toetataks Hispaaniast lahkulöömist, tähendaks see Kataloonia lahkumist EList.

«Me usaldame [Hispaania] peaminister Mariano Rajoy juhtimist selle keerulise protsessiga tegelemisel, austades täielikult Hispaania põhiseadust ja seal sisalduvaid kodanike põhiõigusi,» lausus Schinas.

Ühenduse liikmesriike esindav Euroopa Liidu Nõukogu ja Euroopa Parlament pole tulemusi veel ametlikult kommenteerinud.

Aktsiaturge ei mõjutanud

Hääletuse mõju aktsiaturgudele ja euro kursile oli väike. Dollariga võrreldes langes euro kurss 0,7 protsenti 1,17 dollarini, kuid analüütikute sõnul tugevnes dollar enamike valuutadega võrreldes.

Madridi börsiindeks IBEX langes 0,8 protsenti, olles üks vähestest Euroopa aktsiaturgudest, mis langes. Londoni FTSE indeks tõusis 0,3 protsenti, Frankfurti DAX 0,5 protsenti, Pariisi CAC 0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles