USA kindral Hodges: Zapadil osales 40 000 sõdurit (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralleitnant Ben Hodges möödunud kuul Saber Strike'i õppuste ajal Poolas.
Kindralleitnant Ben Hodges möödunud kuul Saber Strike'i õppuste ajal Poolas. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Kõrge USA kindrali hinnangul võttis septembris vastuolulistest Vene-Valgevene ühisõppustest osa üle 40 000 sõduri ehk tunduvalt rohkem kui Moskva on tunnistanud.

Samas ei simuleeritud tema sõnul manöövritel tuumalööki.

USA maavägede ülem Euroopas kindral Ben Hodges ütles, et Venemaa jagas õppused Zapad-2017 kaheks väiksemaks sündmuseks (West-2017), et eirata rahvusvahelisi leppeid sõjaväeõppustest teatamise kohta, kuid need õppused olid omavahel seotud.

Vene kaitseministeerium väitis, et NATO idatiival peetud õppustel osales vaid 12 700 sõdurit ning need olid rangelt kaitseiseloomuga. Jõudemonstratsioon tekitas muret Poolas ja Balti riikides, mis pääsesid Kremli haardest veerandsada aastat tagasi.

«Minu hinnang on see, et sellest õppusest võttis ilmselt osa üle 40 000 sõjaväelase,» ütles Hodges ajakirjanikele.

Venemaa ja Valgevene kutsusid NATO-t saatma oma vaatlejad nn külastajate päevadele.

Allianss kurtis sõjaväeõppuseid ümbritseva saladuskatte üle ja hoiatas, et Moskva võib näidata neist osavõtvate sõjaväelaste arvu palju väiksemana. Eesti, Leedu ja Saksamaa ütlesid, et nende hinnangul osaleb umbes 100 000 sõjaväelast.

Eelmised kaks Zapadi õppust, 2009. ja 2013. aastal, hõlmasid ka simuleeritud tuumalöögi andmist Varssavi vastu, ütlesid mitmed ametnikud, kuigi NATO ise seda ei väitnud.

Hodges ütles, et seekord alustas Venemaa tuumaõppuseid pärast Zapadi lõppemist.

«Ma ei näinud stsenaariumis seda, mida ma olin näinud varem, kus stsenaarium algas tuumalöögiga Lääne linna pihta,» sõnas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles