USA meedia teatel vahistati kolm terrorirünnakuid kavandanud meest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe lipp
ISISe lipp Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

USA meediakanalite ABC News ja NBC News teatel on maailma eri paigus kinni võetud kolm meest, keda kahtlustatakse New Yorgis inimeste tulistamise ja pommirünnakute kavandamises.

Mehi arvatakse olevat saanud innustust ISISe propagandast. Kavas oli korraldada pommiplahvatusi Times Square 'i piirkonnas ja New Yorgi metroos ning tsiviilisikute massitulistamisi kontsertidel.

Vandenõu olevat olnud siiski rohkem kavandamise, kui tegude tasemel.

Rünnakuid kavandati 2016. aasta moslemite püha kuu ramadaani ajaks.

Terroriaktide kavandamisel võeti eeskuju 2015. aasta novembri rünnakust Prantsusmaal Bataclani kontserdisaalis ning Belgia metroorünnakust 2016. aastal märtsis.

Kummagi  rünnaku eest võttis vastutuse ISIS.

Arreteeritud on Ühendriikidesse reisinud 19-aastane kanadalane Abdulrahman El Bahnasawy, 19-aastane USA kodanikust Talha Haroon, kes elas Pakistanis ja 37-aastane Russell Salic Filipiinidelt, kes tegeles kavandatavate plaanide rahastamisega. El Bahnasawy on ennast terrorismis süüdi tunnistanud.

Rünnakud hoiti ära tänu USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendile, kes ISISe toetajat teeseldes kolme vandenõulasega suhtles.

Haroon ja Salic võeti vahi alla välismaal ning nende üleandmise menetlus USA-le kestab.

«El Bahnasawy ja Haroon valisid välja mitu piirkonda ja üritust New York Citys ja selle ümbruses, sealjuures New York City metroos, Time Square'il ja teatud kontserdipaikades,» seisis USA võimude avalduses.

Viimane pommirünnak korraldati New Yorgis Chelsea linnajaos 2016. aasta septembris, kui isetehtud lõhkekeha plahvatuses sai viga 29 inimest.

New York oli ka terroristide sihtmärk 2001. aasta 11. septembri rünnakutes, milles hukkus ligi 3000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles