Uus-Meremaa valimistel loeti viimased hääled

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NZFi juht Winston Peters
NZFi juht Winston Peters Foto: Nick Reed/AP/Scanpix

Uus-Meremaa üldvalimistel, mis toimusid kahe nädala eest, on loetud viimased hääled, mille järgi kogusid võimulolevad konservatiivid ja liberaalid peaaegu sama suure toetuse.

Valimisametnikud avalikustasid viimase 17 protsendi hääletajate tulemused, kes andsid oma hääle välismaal või väljaspool oma valimisringkonda.

Lõpliku tulemuse järgi kogus konservatiivne Rahvuspartei 44 protsenti ning liberaalsete Tööpartei ja Roheliste Partei liit 43 protsenti.

Kumbki pool üritab enda poole meelitada väikeparteid Uus-Meremaa Ennekõike (NZF), mida juhib 72-aastane Winston Peters. NZF kogus valimistel seitsme protsendi suuruse toetuse. Peters pole viidanud kumba suurparteid ta toetab, varem on ta astunud koalitsiooni nii Rahvuspartei kui Tööparteiga.

120-kohalises parlamendis annavad valimistulemused Rahvusparteile 56 kohta, Tööparteile 46, NZFile üheksa ja rohelistele kaheksa kohta. Ühe koha sai liberaalne erakond ACT.

Rahvuspartei on Uus-Meremaal võimul olnud viimased üheksa aastat.

«Alates 1969. aastast pole Rahvuspartei edestanud Tööpratei opositsiooni neljadel järjestikel valimistel. Ma tahaksin tänada kõiki, kes olid seotud selle ajaloolise saavutusega,» ütles peaminister Bill English.

Tööpartei juht Jacinda Ardern oli samuti tulemustega rahul.

«Tänane lõplik loendus on suurendanud mandaadi tugevdamist muutuseks,» ütles ta.

NZFi liider Peters on lubanud oma otsuse langetada neljapäevaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles